Korporacija JD.com isplaćuje plaće u digitalnom juanu – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Korporacija JD.com isplaćuje plaće u digitalnom juanu

Tokom prošle i početkom ove godine, Kina je provodila velika testiranja svoje digitalne valute koja bi u skoroj budućnosti trebala postati jedino službeno sredstvo plaćanja u toj zemlji.
Nakon što su 10 miliona digitalnih juana podelili na 500.000 stanovnika Shenzena i još nekoliko velikih gradova u kojima se moglo plaćati raznu robu i usluge digitalnom valutom, Kinezi u igru uvode i velike tehnološke korporacije, pa će zaposlenici u korporaciji JD.com, najvećem kineskom retaileru koji se nadmeće s Alibabom, uskoro dobijati plate u digitalnom juanu.

Kineska digitalna valuta razvija se u saradnji državnih organa, komercijalnih banaka, pružalaca tehnoloških usluga i velikih tehnoloških kompanija. Za razliku od kriptovaluta poput bitcoina, kineski digitalni novac nije razvijen sa ciljem da se ne može pratiti, već je ideja kineskih vlasti da lakše omogućuje uvid u cirkulaciju centralnoj kineskoj banci i drugim državnim finansijskim institucijama.

Huawei je već predstavio aplikaciju digitalnog novčanika koja podržava digitalni juan na nekim njegovim telefonima pa možemo reći da je sve spremno za iduća fazu u digitalizaciji Kine, koja bi uskoro mogla u potpunosti izbaciti klasični novac u fizičkom obliku.

Izvor: seebiz

Tags
Back to top button