I kriptovalute u sefovima nacionalnih banaka, sa zlatom i novcem – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

I kriptovalute u sefovima nacionalnih banaka, sa zlatom i novcem

Digitalna valuta Dogecoin, koja je pokrenuta u šali 2013. godine u okviru masovne trgovine vođene mimom (engl. internet meme) povodom Međunarodnog dana korova pala je za 24 odsto, prenosi Bloomberg.

Pomenuta pojava uklapa se u trenutnu sveopštu krizu izazvanu pandemijom, jer je poverenje u institucije dovedeno u pitanje, a digitalni poremećaj javlja se kao posledica tog nepoverenja, piše Blooomberg. Kako ističu, aplikacija masovnih špekulacija kriprovalutama pomogla je da bitcoin dostigne maksimum svih vremena, dok je Coinbase Global Inc. doprineo tržišnoj kapitalizaciji od 64 milijarde dolara.

Banka Engleske (BOE) i Ministarstvo finansija Velike Britanije pokreću zajedničke konsultacije i radnu grupu za digitalnu gotovinu, koju bi jednog dana mogla da izda centralna banka, pišu na sajtu Bloomberga. Kako konstatuju, pomenuti projekat centralne banke sa digitalnom valutom širom sveta, osnovan je kao vid ekonomske pomoći, bez namere da privuče ljubitelje dogecoina.

Ako bi vrednost digitalne valute centralne banke (CBDC) zaista porasla, uz upozorenje da je ovo u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi još uvek daleko, imale bi i druge koristi. Kako prenosi Bloomberg u izveštaju BOE iz 2016. godine „procenjeno je da bi izdavanje CBDC, ekvivalentno 30 odsto od bruto domaćeg proizvoda, moglo trajno povećati BDP za čak tri odsto, zbog nižih transakcionih troškova“. Ova pojava bi mogla da pomogne centralnoj banci u efikasnijem vođenju monetarne politike. S druge strane, konkurentski uticaj ponude potrošača računa u centralnoj banci podstakao bi zajmodavce da brže reaguju na promene kamatnih stopa.

Evropska centralna banka predložila je sistem koji omogućava korisnicima privatnost i za male transakcije, ali zahteva osnovne provere za velike, navodi Bloomberg.

Bez obzira na rizike, navedene pojave nisu pretnja traženim kriptovalutama, koje nude bogatstvo u obliku digitalnog zlata i promenljivost cena, navodi Bloomberg. Otkriva i da postoji nekoliko načina na koje post-pandemijski naglasak CBDC može iznenaditi vlasnike bitcoina i dogecoina.

„Kako država širi svoj uticaj, ona će želeti više pravila i propisa, koji se odnose na kripto sektor“, upozorava novi šef američke Komisije za hartije od vrednosti Gari Gensler (Gary Gensler) i ističe da kripto tržište treba da bude „bez prevara i manipulacija“.

Bliža saradnja između centralnih banaka mogla bi da rezultira globalnom dozvolom za e-novac ili globalnim digitalnim identitetom. U skladu sa tim, konkurentska prednost slobodnih tokena, koji obećavaju trenutni prenos vrednosti može se osporiti bilo gde, čak i u slučaju bitcoina.

Sa razvojem ekonomije i bezgotovinskog plaćanja, potrošači će možda biti spremniji da veruju digitalnom novcu, koji se drži u centralnoj banci. Redovna elektronska plaćanja već se javljaju kao sve češće sredstvo trgovine za potrošače, ali ideja CBDC je da direktno izgradi aplikacije i usluge koje olakšavaju život, zaključuje Bloomberg.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button