Kompanija X tuži Kaliforniju zbog zakona o društvenim mrežama – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Kompanija X tuži Kaliforniju zbog zakona o društvenim mrežama

Kompanija X (Tviter) Ilona Maska tužila je Kaliforniju zbog zakona koji od društvenih medija zahteva da objasne kako se njihov sadržaj moderira.

Kompanija koja upravlja društvenom mrežom X (Tviter) tvrdi da ta mera ometa njene uređivačke poteze koji su zaštićeni kao sloboda govora prema američkom Ustavu, prenosi Blumberg.

Kada je guverner Kalifornije Gevin Njusom prošle godine potpisao zakon, rekao je da je on osmišljen da zaštiti javnost tako što se od društvenih medija zahteva da otkriju svoje politike o govoru mržnje, dezinformacijama, uznemiravanju i ekstremizmu na svojim platformama i da prijave podatke o primeni svoje politike.

Ali prava namera zakona je „da izvrši pritisak na platforme društvenih medija da ‘eliminišu’ određeni Ustavom zaštićeni sadržaj koji država smatra problematičnim“, navodi se u žalbi kompanije X.

Otkako je Mask kupio Tviter u oktobru prošle godine za 44 milijarde dolara, brojni oglašivači su napustili ovu platformu, zabrinuti da bi se njihovi oglasi mogli pojaviti pored neprikladnog sadržaja.

Mask je uneo brojne promene, uključujući vraćanje ranije zabranjenih korisnika i otpuštanje moderatora sadržaja, a naziv platforme Tviter promenio je u X.

Tanjug

Tags
Back to top button