OTP pregovara o kupovini slovenačke banke Nova KBM – Bankar.rs
ANALIZEBANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

OTP pregovara o kupovini slovenačke banke Nova KBM

Najveći mađarski zajmodavac OTP pregovara o kupovini slovenačke banke Nova KBM od private equity grupe Apollo u ugovoru vrednom oko milijardu evra.

OTP je poslednjih godina nastojao da se proširi na Balkanu. Kupio je velike banke u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Srbiji i nekoliko drugih zemalja. Vlasnik je male banke u Sloveniji, a kupovina Nove KBM mogla bi mađarskog zajmodavca pretvoriti u broj jedan u državi, izveštava Rojters.

Nova KBM, koja zapošljava 2.075 zaposlenih, lani je ostvarila neto dobit od 210 miliona evra, navodi se u njenom godišnjem izveštaju, gde je za 10 miliona deonica navela knjigovodstvenu vrednost po akciji od 99,13 evra.

Prodajom OTP-u Nova KBM mogla bi se proceniti na približno knjigovodstvenu vrednost, rekao je jedan od ljudi govoreći pod uslovom da ostane anoniman. Razgovori su u toku, ali konačna odluka nije donesena, rekli su izvori, prenosi Indikator.ba.

Apollo, koji poseduje 80% deonica Nove KBM, i Nova KBM nisu bili odmah dostupni za komentar. Takođe, i Evropska banka za obnovu i razvoj, koja je vlasnik 20%, odbila je da komentariše.

“Stalno ispitujemo nove mogućnosti, pored zemalja članica na novim tržištima, što dodatno jača našu poziciju u regionu”, rekao je portparol OTP-a.

Apollo je 2015. kupio Novu KBM za 250 miliona evra. Godine 2019. kupila je treću slovenačku najveću banku, državnu Abanku, u ugovoru u vrednosti od 444 miliona evra, a zatim je spojila dva zajmodavca. OTP je u oba navrata bio drugoplasirani.

Tags
Back to top button