Korišćenje buduće jedinstvene digitalne evropske valute trebalo bi da garantuje privatnost plaćanja – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEFOREXSVE VESTI

Korišćenje buduće jedinstvene digitalne evropske valute trebalo bi da garantuje privatnost plaćanja

Najnovija studija Evropske centralne banke (ECB) pokazala je da građani Evrozone očekuje da korišćenje budućeg digitalnog evra bude sigurno i jeftino, ali i da garantuje privatnost plaćanja.

Istraživanje koje je sprovela ECB pokazuje da građane najviše brine mogućnost da pri prelazu na elektronske načine plaćanja mogu izgubiti privatnost u plaćanjima, ključno obeležje gotovog novca.

Tako 43 odsto ispitanika navodi da bi digitalni evro trebalo da garantuje privatnost, 18 odsto njih želi sigurnost plaćanja, a 11 odsto ispitanika ističe mogućnost upotrebe digitalnog evra u celoj Evrozoni. Devet odsto ispitanika insistira na izbegavanju dodatnih troškova kao i mogućnosti offline upotrebe (osam odsto ispitanika), navodi ECB.

Polovina ispitanika podržava uvođenje maksimalnog iznosa u digitalnim evrima kojim bi svaki građanin smeo da raspolaže odnosno uvođenje “plafona” čije bi probijanje dovodilo do plaćanja penala.

Dve trećine ispitanika smatra da bi digitalni novac trebalo da bude ponuđen preko posrednika u privatnom sektoru i integrisan u postojeći sistem plaćanja.

Četvrtina ispitanika želi da digitalni evro bude ponuđen u obliku “pametne kartice” ili aplikacije na telefonu kako bi se mogao koristiti za plaćanja offline.

Inače, Evropska centralna banka radi na kreiranju digitalnog evra kao varijante zajedničke evropske valute koja bi trebalo da bude dopuna novčanicama i kovanicama, i koja bi mogla uspešno da parira aktuelnim privatnim kriptovalutama, poput bitcoina ili Facebookovog Diema, prenosi Seebiz.eu.

Digitalni evro trebalo bi da funkcioniše kao direktno potraživanje onoga koji njime raspolaže od ECB, što znači da bi bio sigurniji od računa u komercijalnoj banci i digitalnog novčanika. Kako se navodi, kreiranje digitalnog evra je tek u početnoj fazi i njegovo uvođenje može se očekivati tek za 4-5 godina. Na sličnim projektima rade i druge centralne banke u svetu, a u tom poslu posebno je napredovala Kina.

Tags
Back to top button