Zašto bankarske usluge ne pojeftinjuju – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIBANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Zašto bankarske usluge ne pojeftinjuju

Prethodnih dana se podiglo dosta prašine zbog poskupljenja velikog broja bankarskih usluga. Mediji su zabeležili priče građana koji su im se javili nezadovoljni ovim potezom.
Portalu Kamtica javljali su se građani, a najveće nezadovoljstvo iskazali su zbog povećanja tarifa za održavanje računa, povećanja provizije za podizanja para sa bankomata drugih banaka, SMS obaveštenja kao i ostalih bankarskih usluga. U nekim bankama su ova poskupljenja već stupila na snagu, dok iz drugih stižu najave da će poskupljenje uslediti tokom narednih meseci.

Iako ovakve vesti nikada nisu prijatne, sa gotovo stoprocentnom izvesnošću možemo reći da bankarske usluge u Srbiji neće pojeftiniti u budućnosti, već da će samo biti skuplje. Razloga za takvu tvrdnju ima više.

Jedan razlog je do samih banaka: one, kao firme, gledaju da što više zarade. To rade i druge firme koje nisu deo bankarskog sektora, kao što su, primera radi, prodavnice, zanatske radnje, pekare i slično i tu nema ničeg spornog.

Drugi razlog je što kod građana posle najava ovih poskupljenja nema negativnih reakcija, makar ne onih koje bi mogle da utiču na banke. Zato je domaće tržište pogodno tlo za razna poskupljenja.

Stvari bi, ipak, mogle da se promene ukoliko bi određeni broj nezadovoljnih klijenata rešio da dođe do svoje banke i zatvori račun u njoj, upravo zbog poskupljenja usluga, a zatim pređe u drugu banku koja nudi povoljnije uslove. Banke bi tada gotovo izvesno morale da promene politiku poslovanja i razmisle o spuštanju, a ne daljem podizanju cene usluga.

Dakle, u situaciji u kojoj bi građani napravili konkretne korake zbog nezadovoljstva svojom bankom (drugim rečima, odlučili da odu u “banku prekoputa”) situacija bi mogla da se promeni. Izražavanje nezadovoljstva sebi u bradu bez neke konkretne akcije po tom pitanju – neće doneti promenu.

A cene bankarskih usluga će i dalje rasti…

Izvor: Kamatica

Tags
Back to top button