Uhapšen glumac koji je napravio Ponzijevu šemu decenije – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Uhapšen glumac koji je napravio Ponzijevu šemu decenije

Da li znate ko je Berni Madof? Madof je “autor” najveće Ponzijeve šeme sprovedene u istoriji. Kako neki izvori navode za 20 godina koliko je šema trajala, Madof je obrnuo gotovo 50 milijardi dolara. “Poluzvanični” podaci govore da je 18 milijardi vraćeno investitorima, a da je isto toliko je nestalo, međutim ono što je sigurno je da se nikada neće saznati koliko je tačno novca bilo u igri. Madof je od 2009. godine u zatvoru, ima 82 godine i služi maksimalnu kaznu od 150 godina zatvora. O njemu je snimljen i film gde ga tumači čuveni Robert de Niro (The Wizard of Lies).

Šta je u stvari Ponzijeva šema? To je prevara o investiranju koja obećava visoke stope prinosa, uz mali rizik za investitore. Ova prevara donosi prinose za rane investitore, a cilj da bi bila uspešna je da tvorac šeme konstantno stiče nove investitore. Novi prihod koristi se za isplatu originalnih investitora povratima, označenim kao profit od legitimne transakcije. Kada poplava novih investitora presuši i nema dovoljno novca da se to preokrene, šeme se raskrinkavaju, piše Bonitet.

Ako je Madof bio pojam za kraj prošlog i početak ovog veka, svakako «titulu» za prethodnu deceniju ima jedan glumac. Ponzijeva šema koju je izveo počela je 2014. godine, a otkriven je nedavno.

U pitanju je Zakari Horvic ili Zek Ejveri, osrednji glumac, kome se kao najveći uspeh navodi epizodna uloga u filmu sa Bred Pitom. On je uspeo da ubedi gomilu investitora da mu daju novac za otkup prava na distribuciju filmova. Horvic je na ime svoje firme «1inMM Capital LLC» uspeo da skupi gotovo 900 miliona dolara.

Ovaj glumac je hvaleći se vezama u velikim filmskim kućama, potencijalnim investitorima «pričao priču» da se bavi otkupom prava na filmove, koja kasnije prodaje Netflixu i HBO-u. Prema tvrdnji jednog oštećenog, pri samom pominjanju kompanije HBO pomislio je “da, to je onda sigurna investicija”.

Horvic je investitorima obećavao povraćaj novca i to u velikim procentima, od 35% do 45%.

Kada je dotok novih investitora počeo da presušuje, što se u nekom momentu uvek desi kako smo ranije pojasnili, Horvic je prestao da isplaćuje profite originalnim investitorima, uz obrazloženje da njemu Netflix i HBO takođe duguju novac (!?)

U međuvremenu, on je uživao u benefitima svog rada u kući od 6 miliona dolara i luksuznim životom.

Kako pišu američki mediji, Horvicu zbog prevare preti kazna od najmanje 20 godina zatvora, a kaucija mu je određena na milion dolara.

Tags
Back to top button