Jorgovanka Tabaković predvodi delegaciju Srbije na prolećnom zasedanju MMF – Bankar.rs
ANALIZENBSSVE VESTI

Jorgovanka Tabaković predvodi delegaciju Srbije na prolećnom zasedanju MMF

Delegacija Srbije, predvođena guvernerom Narodne banke Srbije Jorgovankom Tabaković, učestvovaće na sastancima Polećnog zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke koje se održava od 5. do 11. aprila.

Prolećno zasedanje MMF-a i Grupacije Svetske banke je zbog aktuelne zdravstvene situacije uzrokovane pandemijom virusa kovid-19, kao i prošle godine, organizovano u virtuelnom formatu.

Kako je saopšteno iz NBS, tokom Prolećnog zasedanja biće održani sastanci savetodavnih organa ovih institucija – MMF i finansijskog komiteta i Zajedničkog komiteta za razvoj.

U radu ovih komiteta Srbija učestvuje preko Konstituence Švajcarske, čija je članica, i preko koje ostvaruje svoje pravo glasa u MMF-u i Svetskoj banci.

Sastanak Konstituence Švajcarske održaće se 6. aprila, dok je sastanak MMF i finansijskog komiteta planiran za 8. april, s fokusom na suzbijanje pandemije, na globalne izglede privrednog oporavka od posledica pandemije, kao i uslove u kojima će se oporavak sprovoditi.

Poslednji u nizu je sastanak s guvernerima i ministrima finansija srednje, istočne i jugoistočne Evrope, tokom kojeg će se diskutovati o preduzetim merama i ekonomskim izgledima i izazovima za Evropu u uslovima pandemije.

Generalna direktorka MMF-a Kristalina Georgieva je, u obraćanju uoči zasedanja, ocenila da su širom sveta uloženi vanredni napori u borbi protiv efekata pandemije.

Vlade su, prema njenim rečima, preduzele sveobuhvatne mere, uključujući fiskalnu podršku u iznosu od oko 16 biliona dolara, a centralne banke su dale ogromnu podršku likvidnosti i povoljnim uslovima finansiranja.

Ocena ove institucije je da bi, bez istovremene primene svih ovih mera, globalni ekonomski pad tokom prošle godine bio najmanje tri puta veći i da bi se dogodila još jedna velika depresija.

Ocenjeno je i da je proces vakcinacije bio veći tamo gde su ljudi imali opcije izbora u pogledu vakcinacije, navodi se u saopštenju NBS.

Tags
Back to top button