Svetska banka povećala prognozu rasta Srbije na 5 posto za 2021. – Bankar.rs
ANALIZEBANKESLIDERSVE VESTI

Svetska banka povećala prognozu rasta Srbije na 5 posto za 2021.

Svetska banka je povećala prognozu privrednog rasta Srbije u 2021. godini za 1,9 procentnih poena na 5 posto, u ažuriranom izveštaju o ekonomskim izgledima za Evropu i Centralnu Aziju.

Ova međunarodna finansijska institucija je takođe poboljšala projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije za 2022. godinu za 0,3 procentna poena, na 3,7 odsto.

U prethodnom, januarskom izveštaju, Svetska banka je predviđala rast Srbije u ovoj godini od 3,1 posto, i rast od 3,4 procenta u 2022.

Srpska ekonomija je u 2020. zabeležila malu recesiju od minus 1,0 posto zahvaljujući značajnom programu fiskalnih podsticaja od oko 13 procenata BDP-a, navodi se u izveštaju uz konstataciju da je taj rezultat znatno bolji nego što je Svetska banka predvijala (pad od 3,0%)

U dokumentu se dodaje da je fiskalna podrška države privredi i građanima rezultirala time da nije došlo do znatnijeg povećanja stope siromaštva, koje se procenjuje blizu nivoa iz 2019.

Svetska banka napominje da i dalje postoje negativni rizici, koji se pre svega odnose na neizvesnosti u eksternom okruženju, ali ističe da je Vlada Srbije već najavila novi program fiskalnih podsticaja vredan oko 5,1 posto BDP-a, kako bi podstakla ekonomski rast u ovoj godini.

U srednjoročnom periodu, ovaj međunarodni kreditor, očekuje rast Srbije od oko 4,0 procenta. Smatra da će rast biti vođen potrošnjom, a da će se investicije oporavljati nešto sporije, što bi moglo da utiče i na usporavanje rasta zaposlenosti i zarada.

Ova srednjoročna perspektiva presudno zavisi od međunarodnih kretanja, uključujući kontrolu nad razvojem epidemije kovid-19, zatim od brzine strukturnih reformi i političkih prilika, ocenjuje Svetska banka.

Neposredan fokus države treba da bude na merama za poboljšanje poslovnog okruženja i upravljanja, kako bi se smanjili troškovi poslovanja, obezbedila sigurnost, kao i na naporima za poboljšanje kvaliteta infrastrukture, zaključuje se u izveštaju.

Tags

Check Also

Close
Back to top button