Prosečan bonus u industriji hartija od vrednosti 184.000 dolara – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESAVETI ZA POSAOSVE VESTI

Prosečan bonus u industriji hartija od vrednosti 184.000 dolara

Prosečni bonus isplaćen zaposlenima u industriji hartija od vrednosti u Njujorku porastao je za 10 odsto u 2020. godini na 184.000 dolara, navedeno je u izveštaju kontrolora države Njujork Tomasa Di Napolija. Rast je u skladu sa najnovijom gradskom projekcijom od 9,9 procenata.

“Skoro rekordna godina na Wall Streetu, premašila je sva očekivanja. Rana prognoza katastrofalne godine za finansijska tržišta, naglo je preokrenuta bumom aktivnosti preuzimanja ugovora, istorijski niskim kamatnim stopama i naletima trgovine podstaknute nestabilnim tržištima“, naveo je Di Napoli, a objavljeno je na zvaničnom sajtu kancelarije državnog kontrolora.

Prihodi od poreza na dohodak od industrije hartija od vrednosti u Njujorku pomoći će u održavanju držvanog i gradskog budžeta koji su opterećeni naglim padovima u drugim sektorima. Njujork ima korist od uspeha Wall Streeta, ali ekonomija se neće potpuno oporaviti dok se drugi sektori ne budu ponovo otvorili, navedeno je u izveštaju.

Industrija hartija od vrednosti čini petinu plata u privatnom sektoru u Njujorku, iako je od ukupnog broja zaposlenih manje od pet odsto u tom sektoru. Di Napoli procenjuje da je gotovo svaki 10. zaposleni u gradu direkto ili indirektno u vezi sa industrijom hartija od vrednosti.

Kao glavni izvor prihoda, Di Napoli procenjuje da je industrija hartija od vrednosti činila 18 procenata (15,1 milijardu dolara) državnih poreza u fiskalnoj godini 2020. i 6,0 odsto (3,9 milijardi dolara) gradskih poreza u istom periodu.

Dobit pre plaćanja poreza u 2020. za brokerske poslove firmi članica njujorške berze (tradicionalna mjera profita industrije hartija od vrednosti) povećala se za 81 odsto na 50,9 odsto milijardi dolara. Bila je to peta uzastopna godina rasta profita koji je povećan za 256 odsto od 2015. Profitabilnost u 2020. bila je druga po veličini, posle 2009, kada je iznosila 61,4 milijarde dolara.

Industrija hartija od vrednosti izgubila je prošle godine 3.600 radnih mesta, što odgovara padu zaposlenosti za 1,9 procenata. U 2020. u Njujorku u pomenutom sektoru radilo je 179.000 zaposlenih, što je 11 odsto manje nego na vrhuncu 2000. godine. Tokom pandemije, kompanije koje posluju hartijama od vrednosti brzo su omogućile zaposlenima rad od kuće, a ostaje da se vidi da li je to bilo privremeno rešenje, prenosi portal Biznis.rs.

Kancelarija Di Napolija objavljuje godišnju procenu bonusa koji su isplaćeni tokom tradicionalne sezone bonusa od decembra do marta zaposlenima u industriji hartija od vrednosti koji rade u Njujorku. U izveštaj nisu uključeni bonusi koje kompanije isplaćuju svojim zaposlenima koji se nalaze izvan Njujorka.

Tags
Back to top button