Nema tolerancije za kašnjenje rata za poreze i doprinose – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Nema tolerancije za kašnjenje rata za poreze i doprinose

Za privrednika koji jedan dan zakasni sa uplatom dospele rate poreza i doprinosa, iz perioda vanrednog stanja, kada su primili tri minimalca i odložili plaćanje dažbina, nulta je tolerancija Poreske uprave.

Istog trenutka stiže obaveštenje da više nemaju prava na otplatu zaostalog poreskog duga na rate, te im se nalaže da odmah plate sve rate sa dospelom kamatom.

Takođe, ako jedna rata nije plaćena privrednik se izbacuje iz reprograma. Preduzetnici paušalci moraju da popunjavaju i brojne naloge, nemaju jedinstven račun kao u redovnim okolnostima, pa se dešava da se u ispisivanju brojnih računa i poziva na broj, negde i pogreši. I to se tretira kao kašnjenje, a događa se i da iz nekog razloga, zbog banke uplata ne „legne“ na vreme.

Kako kaže poreski savetnik, Milan Trbojević, tu nema rešenja, jer bi bilo kakav dogovor bio kršenje zakona, jedino može da postoji neki prećutni dogovor sa Poreskom upravom. Jedini zakonski osnov je da privrednik traži novi reprogram, koji nema veze sa „kovid“ reprogramom.

Govoreći o parafiskalnim nametima, kojih je 1.200 prema računici NALED, Trbojević kaže da opterećuju privredu zbog nepredvidivosti i veoma često visokog iznosa – posebno se privrednici žale na ekološku taksu.

Misli da je dobra ideja da sve informacije o tome koje neporeske namete privrednik ima da plati, budu na jednom mestu, pa da privrednik zna tačno šta sve mora da plati, a ne da računa samo na poreze i doprinose.

Izvor: N1 info.

Tags
Back to top button