Svetska banka odobrila 62,5 miliona dolara za unapređenje železničke infrastrukture u Srbiji – Bankar.rs
ANALIZEBANKESLIDERSVE VESTI

Svetska banka odobrila 62,5 miliona dolara za unapređenje železničke infrastrukture u Srbiji

Svetska banka je danas objavila da je odobrila 62,5 miliona dolara za razvoj železničke infrastrukture u Srbiji.

Ta kreditna podrška je prva faza Projekta modernizacije železničkog sektora u Srbiji, ukupne vrednosti 400 miliona dolara, kojim je predviđena obnova i modernizacija 3.735 kilometara pruga.

Svetska banka i Francuska agencija za razvoj zajednički sufinansiraju po 50 odsto prve faze projekat, tako da će ukupna ulaganja tog dela projekta iznositi 125 miliona dolara.

„Železnička mreža Srbije je značajan resurs ove države i ima potencijal da odigra stratešku ulogu u razvoju cele zemlje i kreiranju novih radnih mesta“, izjavio je šef Кancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

Dodao je da će programom obnove železnice u Srbiji koji finansira Svetska banka unaprediti kvalitet infrastrukture, povećati bezbednost, pospešiti domaće i regionalne integracije, ubrzati privredni razvoj i poboljšati poslovno okruženje u regionu.

„Obnovljena i modernizovana železnička mreža postaće ključni deo transformacije
multimodalnog saobraćaja u ovoj zemlji, a čitav program je u potpunosti usklađen sa planom za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, uključujući i opredeljenost države za poštovanje standarda Evropskog zelenog dogovora i klimatske neutralnosti, kojima se predviđa smanjenje emisija iz sektora saobraćaja za 90 odsto“, kazao je Ndegva.

Procene Svetske banke su da će „dodatna ekološka korist“ od modernizacije železnice u Srbiji biti u vrenosti 111,28 miliona dolara.

Takođe se očekuje da iskorišćenost železničke mreže bude pet odsto veća, da za 23 odsto bude smanjen broja smrtnih slučajeva na železničkoj mreži, a da učešće železnice na domaćem tržištu prevoza robe bude veće za 10 odsto u narednih deset godina.

Planirano je da u železničku mrežu u Srbiji bude ukupno uloženo 3,3 milijarde evra tokom predstojeće decenije, u sklopu čega je predviđena potpuna elektrifikacija pruge, ukidanje ograničenja brzine, povećanje kapaciteta trasa za prevoz robe i unapređenje upravljanja imovinom železnice.

„Ova očekivana transformacija od presudnog je značaja za podsticanje ulaganja i privrednog rasta u Srbiji, smanjenje klimatskog uticaja vezanog za delatnosti trgovine i saobraćaja i bolju povezanost u prevozu putnika i robe“, navodi se u saopštenju Svetske banke

Tags

Check Also

Close
Back to top button