EBRD i EU nastavljaju da pomažu privatni sektor u Srbiji – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

EBRD i EU nastavljaju da pomažu privatni sektor u Srbiji

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je lane za privatni sektor u Srbiji obezbedila više od 480 miliona evra, od čega je najveći deo bio namenjen malim i srednjim preduzećima, izjavila je direktorka EBRD za Zapadni Balkan Žužana Hargitai.
Ocenila je da primer užičke porodične firme Bel-Plast, koja je od EBRD i EU dobila pomoć za poboljšanje energetske efikasnosti, pokazuje kako pristup dobro strukturiranoj finansijskoj i savetodavnoj podršci može da podstakne lokalne firme da ulažu u jačanje njihove konkurentnosti.

“Takve investicije se dugoročno isplate većom prodajom, kvalitetnijim proizvodima i većim proizvodnim kapacitetima”, rekla je Hargitai.

Šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrizi, istakao je da Evropska unija srpsku ekonomiju podržava jačanjem njenog privatnog sektora i malih i srednjih preduzeća koja su od suštinskog značaja za njen ekonomski rast.

On je naglasio da EU kroz različite mehanizme, nudi direktnu podršku za razvoj poslovanja i podržava poslovne inkubatore.

“Pored toga, promovišući saradnju između nauke i privrede podstiče kompanije i naučnoistraživačke organizacije da stvaraju inovativne proizvode sa komercijalnim potencijalom “, naveo je on.

Žužana Hargitai je istakla da EBRD ohrabrena uspešnim pričama mnogih kompanija kojima je ova banka pomogla putem programa kroz koji je do sada plasirano 40 miliona evra, nastavlja da sa EU podržava domaće kompanije u Srbiji.

Tags
Back to top button