IFC pokreće platformu za umrežavanje firmi zemalja Zapadnog Balkana – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

IFC pokreće platformu za umrežavanje firmi zemalja Zapadnog Balkana

Međunarodna finansijska korporacija (IFC) pokrenuće digitalnu platformu za umrežavanje firmi iz zemalja Zapadnog Balkana sa ciljem stvaranja novih radnih mesta i ekonomskog oporavka regiona od posledica pandemije korona virusa, saopšteno je danas.

Ova inicijativa, koju IFC sprovodi u partnerstvu sa Švajcarskim sekretarijatom za ekonomska pitanja SECO, deo je šireg programa IFC-a za Srbiju, Kosovo i Severnu Makedoniju, koji je pokrenut da proizvodnim firmama olakša pristup finansijskim sredstvima u iznosu od 45 miliona dolara.

Program predviđa i privlačenje stranih direktnih investicija u vrednosti od pet miliona dolara i podršku stvaranju radnih mesta visoke dodate vrednosti, navedeno je u saopštenju IFC-a.

Direktorka Odeljenja za razvoj privatnog sektora SECO-a Liliana de Sa Kirknof (Kirchknopf), rekla je da je proizvodnja trenutno u svim zemljama Jugoistočne Evrope drugi po veličini sektor mereno zapošljavanjem i treći po doprinosu bruto domaćem proizvodu.

„Procenjuje se da sektor lake ili prerađivačke industrije samo u Srbiji zapošljava 200.000 ljudi, s tim što mala i srednja preduzeća doprinose više od 70 odsto u zaposlenosti“, objasnila je ona.

Regionalni menadžer IFC-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Ari Naim izjavio je da je izlazak iz krize izazvane pandemijom virusa korona šansa za zemlje Zapadnog Balkana da privuku sveže privatne investicije, stvore više kvalitetnih radnih mesta i povećaju prihode.

„Ovim projektom želimo da povežemo mala i srednja preduzeća u regionu sa globalnim i regionalnim lancima vrednosti, što im pomaže da poboljšaju svoju konkurentnost i omogućava brži rast“, naveo je Naim.

Iz IFC-a su ocenili da mnoge proizvodne firme u zemljama Zapadnog Balkana, koje već deceniju pokušavaju da postanu deo globalnih lanaca snabdevanja, nemaju kapacitete i veštine koje su im potrebne da bi se umrežile i povezale sa međunarodnim firmama.

IFC se udružila sa britanskom kompanijom Achilles—globalnim dobavljačem platformi za pretragu, na projektu čiji je cilj da razvije digitalno tržište koje će omogućiti umrežavanje proizvođača sa investitorima, kupcima i dobavljačima, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Danas

Tags
Back to top button