NBS: Referentna kamatna stopa ostaje ista – Bankar.rs
ANALIZEBANKENBSSLIDERSVE VESTI

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje ista

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od jedan odsto, saopštila je NBS. Ocenjeno je da je pad ekonomske aktivnosti u 2020. godini bio manji od prognozirog i iznosio jedan odsto, a da ohrabruju podaci o industrijskoj proizvodnji i prometu u trgovini na malo, koji su u januaru zabeležili međugodišnji rast od 2,5 odsto i 3,2 odsto.

„Snažna podrška NBS i Vlade našim preduzećima i građanima, uz jednu od najuspešnijih strategija vakcinacije u svetu koju sprovodi Srbija, obezbediće dostizanje pretkriznog nivoa ekonomske aktivnosti u drugom tromesečju ove godine“, prognoza je Izvršnog odbora NBS.

Očekivanja su da će biti nastavljen relativno snažan priliv stranih direktnih investicija u Srbiju, pretežno u razmenljive sektore, što uz oporavak eksterne tražnje treba da doprinese dvocifrenom rastu izvoza ove godine.

Izvršni odbor očekuje da će inflacija i u narednom periodu biti niska i stabilna, u donjoj polovini ciljanog raspona. Prioritet monetarne politike i dalje će biti obezbeđenje cenovne i finansijske stabilnosti, uz podršku što bržem rastu domaće privrede i zaposlenosti, daljem rastu izvoznog sektora, kao i povoljnom investicionom ambijentu, istakla je NBS.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 13. aprila.

Tags
Back to top button