Bregu: Više preduzetnica i radnica može da poveća BDP na Zapadnom Balkanu – Bankar.rs
INTERVJUISAVETI ZA POSAOSVE VESTI

Bregu: Više preduzetnica i radnica može da poveća BDP na Zapadnom Balkanu

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu je danas rekla da više preduzetnica i radnica može povećati BDP na Zapadnom Balkanu i do 20 odsto.

“Rodne predrasude još nisu nestale, ali uvek ima onih koje se ‘bore’ protiv njih i u tome uspevaju. Mi, kao region, treba da smo svesni da povećanje ženskog preduzetništva i učešća žena u radnoj snazi može doneti povećanje BDP-a na Zapadnom Balkanu i do 20 odsto”, rekla je Bregu, navodi se u saopštenju RCC.

RCC je u decembru 2020. godine, zajedno sa UNDP-om pokrenuo inicijativu pod nazivom “Ekonomsko osnaživanje žena: Područja zajedničkog delovanja na Zapadnom Balkanu”.

“U okviru inicijative postavljeno je pet glavnih prioriteta: povećanje ženskog preduzetništva; smanjenje rodnih razlika u digitalizaciji i nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici; priznavanje i preraspoređivanje neplaćenog rada i ulaganje u negu i zaštitu; promocija žena na rukovodećim mestima i promocija pristupa dostojanstvenom radu: transformacija javnog i privatnog sektora radi postizanja rodne ravnopravnosti”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Beta

Tags
Back to top button