Privredna banka Zagreb se povlači sa berze – Bankar.rs
ANALIZEBANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Privredna banka Zagreb se povlači sa berze

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučivaće na glavnoj skupštini akcionara 26. aprila o povlačenju deonica sa Zagrebačke berze.

Takođe, odlučivaće i o raspoređivanju prošlogodišnje dobiti od gotovo 817 miliona kuna (107,8 miliona evra) u rezerve banke, objavila je danas PBZ.

Reč je o nešto više od 19 miliona deonica koje kotiraju na domaćoj berzi, prenosi Hina pozivajućo se na podatke iz poziva za održavanje skupštie akcionara.

PBZ se obavezuje da će od svih deoničara koji glasaju protiv te odluke otkupiti njihove akcije uz pravičnu naknadu, najkasnije u roku od tri meseca od dana upisa odluke o delistiranju u sudski registar. Pravičnom naknadom se smatra prosečna ponderisana cena deonica PBZ-a na regulisanom tržištu u poslednja tri meseca pre dana objave poziva za glavnu skupštinu.

Privredna banka Zagreb je druga po veličini u Hrvatskoj i u vlasništvu je italijanske bankarske grupe Inteza Sanpaolo, koja drži oko 97.5 posto deonica.

Cena akcije PBZ-a je jutros, neposredno nakon otvaranja Zagrebačke berze, potonula 7,34 posto, na 820 kuna (108 evra), i za sada je najtrgovanija sa iznosom od 244.680 kuna (32,2 hiljade evra).

Izvor: B92

Tags
Back to top button