Fond za inovacionu delatnost raspisao poziv za dodelu šest miliona evra inovatorima – Bankar.rs
ANALIZEINOVACIJESVE VESTI

Fond za inovacionu delatnost raspisao poziv za dodelu šest miliona evra inovatorima

Fond za inovacionu delatnost (FID) raspisao je danas javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija u okviru Programa ranog razvoja i Programa saradnje nauke i privrede.

Javni poziv je otvoren do 29. aprila, a prijave projekata iz svih oblasti nauke i tehnologije i industrijskog sektora se podnose putem portala FID, navedeno je u saopštenju.

Ukupno šest miliona evra za sprovođenje javnog poziva obezbeđeno je iz budžeta, sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Program ranog razvoja namenjen je mladim preduzećima koja razvijaju tehnološku inovaciju za kojom postoji potreba na tržištu, pojedinačno po projektu dodeljuje se do 80.000 evra, a FID finansira maksimalno 70 odsto opravdanih troškova projekta.

Kroz Program saradnje nauke i privrede dodeljuje se finansijska podrška do 300.000 evra po projektu konzorcijuma koji je sačinjen od najmanje jednog privatnog mikro, malog ili srednjeg preduzeća osnovanog u Srbiji i jedne javne naučno-istraživačke organizacije u većinskom državnom vlasništvu, akreditovane u Srbiji.

Podrška omogućava konzorcijumima da realizuju zajedničke projekte kako bi stvorili proizvode, usluge, tehnologije i tehnološke procese visoke vrednosti kroz primenjeno istraživanje i razvoj, navedeno je u saopštenju, a FID pokriva 70 odsto troškova projekata mikro i malih, odnsno 60 odsto troškova projekata srednjih preduzeća.

Tags
Back to top button