Mercedes blizu odluke o gradnji fabrike električnih automobila u našoj zemlji – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Mercedes blizu odluke o gradnji fabrike električnih automobila u našoj zemlji

Vlada pregovara s nemačkim automobilskim gigantom, australijsko-britanskom kompanijom Rio Tinto i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o realizaciji projekta koji uključuje izgradnju fabrike električnih automobila, doznaje Demostat. Čini se da su pregovori sve bliže konačnom dogovoru.

Potencijalna investicija zavisi od toga hoće li se eksploatisati litijum u Srbiji, ali i o spoljnopolitičkoj orijentaciji srpskih vlasti u narednom razdoblju. Odluka njemačkog giganta da otvori fabriku u Srbiji, uz garanciju Evropske banke za obnovu i razvoj, bila bi jasan pokazatelj u kojem smjeru Srbija ide – prema Zapadu, prenosi Poslovni dnevnik.

Dolaskom nemačkog giganta iz Stuttgarta poslala bi se snažna poruka drugim velikim svetskim investitorima o Srbiji kao sigurnoj investicijskoj destinaciji.

Usklađivanje politike

No, uslov za ovu i realizaciju ostalih investicija sa Zapada koje su u planu svakako je postupno usklađivanje s spoljnom i sigurnosnom politikom Evropske unije, što znači i uvođenje sankcija Rusiji. Dolazak Mercedesa može biti dio “šargarepe” koja je obećana Srbiji ako bude konstruktivna u pregovorima s Prištinom i ako prihvati evropski plan za Kosovo.

Evropski zvaničnici su državnom rukovodstvu jasno dali do znanja da, ako Srbija ne prihvati evropski plan, može očekivati ​​posljedice koje će se, između ostalog, ali u velikoj mjeri, odraziti na ekonomiju. S druge strane, ako plan bude prihvaćen, Srbija je obaviještena da će dobiti ekonomsku pomoć, ali i ulaganja u razne oblasti privrede.

Dolazak Mercedesa u Srbiju ovog puta neće biti ograničen samo na vladinu propagandu, kao u slučaju saradnje njemačke kompanije i srpskog Ikarbusa, već će, ako ugovor bude potpisan, biti dogovoren i realizovan, tvrdi  izvor, Poslovnog dnevnika.

To praktično znači da će Rio Tinto iskopavati litijum u Srbiji, iako je Vlada Srbije početkom prošle godine zvanično obustavila projekt “Jadar” zbog protesta ekoloških aktivista. Tvrdi se da se u ležištu Jadar nalazi skoro 10 posto istraženih svjetskih rezervi litijuma.

Važnost litijum

Demostat je ranije pisao da će, ukoliko se u Srbiji eksploatiše litijum uslov Vlade Srbije biti izgradnja fabrike baterija i fabrike električnih automobila. Srbija neće dopustiti eksploataciju litija samo radi izvoza u druge zemlje.

Takođe, od ranije je poznato kako nema garancija da će se prekinuti saradnja s Rio Tintom, ali i da je otvorena mogućnost da država pronađe novog partnera, čiji ugled nije narušen kao u slučaju britansko-australijske korporacije., koja se više puta suočavala s međunarodnim optužbama da uništava okolinu.

Inače, kompanija Rio Tinto već je surađivala s Evropskom bankom za obnovu i razvoj 2015. godine na projektu podzemnog rudnika bakra u Mongoliji. EBRD u Srbiji, između ostalog, podržava javno-privatna partnerstva i koncesije.

Izvor: Poslovni dnevnik

Tags
Back to top button