Amazon u četvrtom kvartalu 2020. ostvario prihod od 125.56 milijardi dolara – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Amazon u četvrtom kvartalu 2020. ostvario prihod od 125.56 milijardi dolara

Američki gigant u e-trgovini Amazon ostvario je u četvrtom tromesečju prošle godine najveći kvartalni prihod svih vremena, koji je prvi put premašio magičnu granicu od 100 milijardi dolara.

Kompanija je navela u izveštaju o poslovanju da je u tromesečju oktobar-decembar 2020. zabeležila prihode od 125,56 milijardi dolara, usled talasa prazničnih kupovina i uzleta šopingovanja na mreži zbog pandemijskih mera ograničenja kretanja ljudi, izveštava CNBC.

Kvartalna dobit je duplo veća od prognoza analitičara i iznosi 14,09 dolara po akciji. Kompanija Refinitiv, koja se bavi prikupljanjem i prodajom finansijskih informacija, predviđala je da će dobit iznositi 7,23 dolara po akciji.

Amazon je u izveštaju o poslovanju takođe najavio da će se DŽef Bezos ove godine povući sa mesta generalnog direktora i preći na funkciju izvršnog predsednika kompanije. Na poziciji generalog direktora će ga u trećem kvartalu zameniti Endi DŽesi, koji vodi Amazonov sektor veb usluga u “oblaku” (klaud) od njegovog osnivanja.

„Kada pogledate naše finansijske rezultate, ono što zapravo vidite su dugogodišnji kumulativni rezultati inventivnosti. Amazon trenutno vidim kao najinventivniji ikada, što čini ovaj momenat optimalnim za tranziciju na vrhu“, naveo je Bezos u poruci upućenoj zaposlenima.

Cena akcija Amazona porasla je za 0,3 procenta na produženom trgovanju na Vol Stritu nakon objave finansijskog izveštaja.

Nakon višemesečnih velikih investicija, Amazon je poručio da očekuje usporavanje rashoda povezanih sa koronavirusom na oko dve milijarde dolara u prvom kvartalu fiskalne 2021. u odnosu na oko 4,0 milijarde dolara u trećem tromesečju lani.

Amazon predviđa operativnu dobit za prva tri meseca tekuće fiskalne godine u rasponu od tri do 6,5 milijardi dolara i otprilike 2,0 milijarde dolara troškova povezanih sa kovidom.

Kompanija procenjuje da će prodaja u prvom kvartalu iznositi između 100 i 106 milijardi dolara, što je usporavanje u odnosu na poslednje tromesečje 2020, ali i rast od 33 do 40 procenata u poređenju sa orvim kvartalom 2019.

Tags
Back to top button