Raiffeisen Research: Neke zemlje zapadnog Balkana kasniće u ekonomskom oporavku – Bankar.rs
ANALIZEBANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Raiffeisen Research: Neke zemlje zapadnog Balkana kasniće u ekonomskom oporavku

Možemo primetiti određeno zaostajanje u delovima jugoistočne ili istočne Evrope u odnosu na ukupni evropski trend, navodi se u najnovijem CEE Economic Outlooku 2021 Raiffeisen Researcha, izveštava Indiaktor.ba.

“Za ekonomije CEE, naš scenario podrazumeva slab ekonomski početak 2021. godine, ali sa napredovanjem vakcinacije i uklanjanjem restriktivnih mera u drugom kvartalu, potražnja će podržavati potrošnju, posebno u drugoj polovini godine. Tempo oporavka ili oživljavanja razlikovaće se od zemlje do zemlje, s obzirom na moguće pojave COVID-19, tempo vakcinacije i razlike u merama državne podrške. Za razvoj centralne Evrope Nemačka takođe igra presudnu ulogu. Možemo primetiti određeno zaostajanje u delovima jugoistočne ili istočne Evrope u odnosu na ukupni evropski trend. Dodatni pozitivan faktor mogao bi biti početak isplate sredstava iz EU fonda za oporavak kasnije tokom 2021. godine. Projektujemo stope rasta BDP-a za CEE u rasponu od 2,5% do 5% u 2021. godini, u odnosu na 4,3% predviđenih za evrozonu”, navodi se u prognozi Raiffeisen banke.

“Za izazovnije mesece koji slede takođe bi za regiju trebalo biti dobro što je u većini zemalja nivo potrošnje i usluga (u odnosu na BDP) niži nego u zapadnoevropskim zemljama (uz mogući izuzetak Hrvatske i Bugarske) . Štaviše, bliske veze mnogih zemalja CE / SEE sa nemačkim industrijskim klasterom trenutno su još jedna prednost. Nemačka ekonomija trenutno snažno profitira od brzog oporavka globalne trgovine (mnogo brže nego nakon globalne finansijske krize), koji se temelji na (mnogo) boljim ekonomskim performansama Kine i SAD-a u odnosu na Evropu”, navodi se.

Ali, neizvesnosti ostaju visoke.

“Negativni rizici za naš scenario su duži drugi pandemijski talas u proleće 2021. godine, sporiji napredak u vakcinaciji od predviđenog i još jedan talas pandemije u jesen 2021. ili tokom zime 2021/22., što može uzrokovati nova ograničenja”, dodaje se.

Tags
Back to top button