Procurili podaci više od 30.000 klijenata “Kredi Svis” banke! Druga najveća banka u Švajcarskoj odbacuje optužbe – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Procurili podaci više od 30.000 klijenata “Kredi Svis” banke! Druga najveća banka u Švajcarskoj odbacuje optužbe

Na osnovu informacija koje su procurele iz jedne od najvećih svetskih privatnih banaka – Kredi Svis, razotkriveno je skriveno bogatstvo klijenata umešanih u mučenje, trgovinu drogom, pranje novca, korupciju i druga teška krivična dela, piše britanski Gardijan.

Procureli podaci iz izveštaja koji mediji još nazivaju “Švajcarske tajne”, ukazuju na rasprostranjene propuste Kredi Svisa, uprkos, kako navodi londonski list, višedecenijskim obećanjima da će ukloniti sumnjive klijente i nezakonita sredstva.

Prema izveštajima koji su procurili u javnost, u kojima su obelodanjene interne procedure Credit Suisse, druge po veličini švajcarske banke, otkriveni su detalji računa oko 30.000 klijenata, među kojima ima i sumnjivih, i ukazuje na moguće propuste u proverama mnogih kupaca, preneli su danas nemački mediji. Credit Suisse je u saopštenju naveo da “snažno odbacuje optužbe i insinuacije o navodnoj poslovnoj praksi banke”.

Nemački dnevnik Sueddeutsche Zeitung saopštio je da je podatke dobio anonimno preko sigurnog digitalnog maila pre više od godinu dana. Rečeno je da nije jasno da li je izvor pojedinac ili grupa, a list nije platio nikakvu nadoknadu za te informacije.

List navodi da je procenio podatke od 1940-ih pa sve do poslednje decenije, zajedno sa drugim medijskim partnerima, uključujući New York Times i Guardian, u okviru projekta o organizovanom kriminalu i korupciji.

Navedeno je da podaci ukazuju na to da je banka kao klijente prihvatila “korumpirane autokrate, osumnjičene ratne zločince i trgovce ljudima, dilere droge i druge kriminalce”.

Credit Suisse je rekao da su optužbe “pretežno istorijske” i da su “zasnovane na delimičnim, netačnim ili selektivnim informacijama izvučenim iz konteksta, što rezultira tendencioznim tumačenjima poslovnog ponašanja banke”.

Banka je saopštila da je pregledala veliki broj računa potencijalno povezanih sa optužbama i da je oko 90 posto njih “zatvoreno ili su bili u procesu zatvaranja”, a da je više od 60 posto zatvoreno pre 2015. godine.

Što se tiče računa koji su i dalje aktivni, banka je saopštila da su preduzete odgovarajuće provere i druge mere kontrole.

Tags
Back to top button