EU i Kina potpisuju investicioni sporazum do kraja godine – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

EU i Kina potpisuju investicioni sporazum do kraja godine

Evropska unija i Kina rade na potpisivanju sporazuma o investicijama do kraja 2020. godine koji će evropskim kompanijama omogućiti veći pristup kineskim tržištima. Očekuje se da će sporazum poboljšati i evropsko-kineske odnose, piše portal SEEbiz.

“Pregovori su u završnoj fazi”, rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Wang Wenbin. Portparol nemačke vlade tada je rekao da je postignut napredak u pregovorima i da je cilj postizanje sporazuma pre kraja godine. Kina je, rekao je, sada posvećenija postizanju sporazuma.

Neimenovani portparol EU rekao je za Rojters da je napredak postignut na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel. Nemačka predsedava EU do kraja godine, a ujedno je i najveći evropski izvoznik u Kinu.

Mogući dogovor bi, prema Rojtersu, značio veliki napredak za kinesko-evropske odnose, koji su se pogoršali od izbijanja novog koronavirusa u Vuhanu i intervencije kineske centralne vlade u Hong Kongu. Sveobuhvatnim sporazumom o ulaganju većina evropskih kompanija postala bi konkurentnija na kineskom tržištu.

Pregovori o sporazumu zastali su nekoliko puta u šest godina. Prema Briselu, Kina nije održala svoja obećanja da će ukinuti ograničenja za evropska ulaganja, dok kineske kompanije imaju širok pristup evropskom tržištu. Evropska komisija je sporazum opisala kao “ključni alat u rešavanju neravnoteže”.

Navodi iz Pekinga i Brisela predstavljaju veliki zaokret, jer je Privredna komora EU u Kini u junu izrazila sumnju da bi mogli postići dogovor do krajnjeg roka postavljenog prošlog decembra. Drugi neimenovani zvaničnik iz Brisela rekao je za Rojters da se Kina zbog trgovinskih ratova sa SAD plaši izolacije na zapadu, jer je i Brisel počeo pooštravati kontrolu nad kineskim ulaganjima u evropske strateške sektore.

Najveća prepreka dovršetku sporazuma o ulaganju povezana je s održivim razvojem, u međuvremenu je rekao visoki zapadni diplomata u Pekingu, napominjući otvorena pitanja na polju rada.

Kina još nije ratifikovala četiri od osam konvencija MOR-a, uključujući Konvenciju o prisilnom radu i pravu na kolektivno pregovaranje. Za njih EU zahteva odobrenje pre bilo kog trgovinskog sporazuma. Očekuje se da će i Kina tokom pregovora imati vrlo visoke zahteve.

“Oni žele nemoguće stvari. Oni traže otvorenost za kineska ulaganja u evropske sektore koji nisu otvoreni ni za koga, poput energetike, upravljanja vodama i javnog sektora”, dodao je pekinški diplomata.

Izvor: Blic.rs

Tags
Back to top button