EIB: Nova kreditna linija od 65 miliona evra za MSP na Zapadnom Balkanu – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

EIB: Nova kreditna linija od 65 miliona evra za MSP na Zapadnom Balkanu

Evropska investiciona banka (EIB) i ProKredit grupa dogovorile su novu kreditnu liniju od 65 miliona evra za podršku malim i srednjim preduzećima na Zapadnom Balkanu i za brži oporavak od krize uzrokovane kovidom 19.

Ta transakcija osigurava preko potrebno finansiranje kompanija u Srbiji, Albaniji, Severnoj Makedoniji i BiH i rešava njihove potrebe za obrtnim kapitalom, likvidnošću i investicijama dok se suočavaju s aktuelnom pandemijom, saopštila je EIB.

Kredit EIB-a će, kako je navedeno, pomoći ublažavanju ekonomskog šoka izazvanog pandemijom kovida 19, podržati kompanije, zadržati radna mesta i održati mala preduzeća u celom regionu.

Kreditna linija je deo paketa finansijske podrške Evropske komisije za Zapadni Balkan u iznosu od 3,3 milijarde evra, od čega je 1,7 milijardi evra iz EIB-a namijenjeno podršci održivom društvenom i ekonomskom oporavku regiona.

Krediti EIB-a za privatni sektor prate nastojanja Team Europe-a u pružanju podrške Zapadnom Balkanu.

Do danas je EIB investirala 4,1 milijardu e‚vra u sektor MSP na Zapadnom Balkanu, zadržavajući više od pola miliona radnih mesta.

Potpredsjednica EIB-a nadležna za Zapadni Balkan Lilyana Pavlova kaže da se očekuje da će kovid 19 posebno surovo uticati na sektor MSP koji čine oko 73 odsto ukupne zaposlenosti na ZB.

“Ova aktivnost dolazi u pravo vreme kako bi se pomoglo regionu u ublažavanju ekonomske recesije, osiguranju zapošljavanja i poticanju rasta. Kao što je ranije bio slučaj, EIB je još jednom izrazila snažnu podršku napretku razvoja privatnog sektora u približavanju standardima EU i stvaranju snažnog zajedničkog regionalnog tržišta s povećanom konkurentnošću i mogućnostima zapošljavanja”, rekla je Pavlova.

Tags
Back to top button