Danas: Kinezi hoće Er Srbiju, problem je reakcija EU – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Danas: Kinezi hoće Er Srbiju, problem je reakcija EU

Zvanični Peking je zainteresovan da jedna od tri najveće kineske državne avio-kompanije kupi paket akcija Etihada u Er Srbiji, saznaje “Danas” u dobro obaveštenim izvorima bliskim Vladi Srbije.

List piše danas da Kinezi žele da kupovinom paketa od 49 odsto akcija nekadašnjeg JAT-a učvrste svoju poziciju velikog investitora u Srbiji (nakon akvizicije Železare Smederevo i RTB Bor) i tako na “mala vrata” uđu na evropsko avio-tržište.

Navodi se da je “u tom cilju zvanični Peking je već obavestio Vladu Srbije da je spreman da jedna od kompanija u vlasništvu kineske države preuzme paket akcija koji kontroliše Etihad, koji je već dugo u problemima, zbog čega se spekuliše da želi da izađe iz vlasništva u Er Srbiji, kompaniji koja posluje negativno”.

“Državi Srbiji bi svakako odgovaralo da jedna velika kineska avio- kompanija postane vlasnik i time faktički preuzme upravljanje Er Srbijom. Shodno tome Vlada Srbije ne bi imala nikakve primedbe na to da Etihad proda svoje akcije kineskoj kompaniji. Međutim, u Vladi postoji dilema da li da kao većinski vlasnik Er Srbije da svoju saglasnost na takvu odluku, odnosno da prihvati kinesku kompaniju kao novog partnera, jer postoji bojazan da bi Brisel negativno reagovao na to”, rekao je sagovornik “Danasa”.

List navodi da je “poznato da je Evropska unija veoma skeptična prema bilo kakvim kineskim ulaganjima u zemlje ‘starog kontinenta’ jer u tome vidi ekspanzionističku politiku Pekinga a kompanije iz te zemlje smatra sklonim nelojalnoj konkurenciji i kršenju tržišnih pravila po kojima funkcioniše ekonomija u zemljama članicama Unije”.

Dodaje se da Brisel takvu politiku prema kineskim investicijama očekuje i od svojih partnera, poput Srbije koja želi da postane član EU.

Upravo je to razlog zbog koga, kako “Danas” saznaje, Vlada Srbije nije ni dala pozitivan odgovor na predlog Pekinga niti je sa tom informacijom izašla u javnost.

Kina u svom vlasništvu ima tri moćne avio-kompanije – Er Čajna, Čajna sautern erlajns i Čajna istern erlajns.

Tags
Back to top button