Fejsbuk tužen – moraće da se odrekne nekih kompanija? – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Fejsbuk tužen – moraće da se odrekne nekih kompanija?

Američka Federalna trgovinska komisija i gotovo sve savezne države tužile su kompaniju Fejsbuk zbog navodnog kršenja antimonopolskih propisa.

Iz Federalne trgovinske komisije je najavljeno da će se tražiti odluka koja bi, između ostalog, od Fejsbuka zahtevala da se odrekne kompanija koje je kupila, a među njima su i Instagram, i Vocap.

Koalicija saveznih američkih država takođe je zahtevala da se Fejsbukovo vlasništvo nad drugim društvenim mrežama proglasi nezakonitim, preneo je Rojters.

“Gotovo celu jednu deceniju Fejsbuk koristi svoju dominaciju i monopol na tržištu da uništi slabije rivale i uguši konkurenciju, a sve na štetu redovnih korisnika. Od velike je važnosti da se zaustavi ovo predatorsko preuzimanje manjih kompanija i da se poverenje vrati na tržiste”, rekla je tužiteljka države Njujork Leticija Džejms, preneo je AP.

Iz sedišta Fejsbuka je saopšteno da kompanija razmatra optužbe, ocenivši da je reč o presedanu koji će imati uticaj na širu poslovnu zajednicu i ljude koji svakodnevno biraju njihove proizvode.

Fejsbuk je druga velika tehnološka kompanija koja se suočava sa ovakvim pravnim izazovom pošto je američko Ministarstvo pravde u oktobru iz sličnih razloga tužilo Gugl.

Neposredno nakon objave ove vesti, akcije kompanije Fejsbuk pale su na tržištu novca za tri procenta.

 

Tags
Back to top button