Evropska centralna banka povećava hitni plan pomoći za 500 milijardi evra – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

Evropska centralna banka povećava hitni plan pomoći za 500 milijardi evra

Evropska centralna banka odlučila je da poveća i produžii svoj hitni plan pomoći namenjen podršci privredama evrozone u suočavanju sa krizom koronavirusa, rekao je portparol te institucije.

Program otkupa javnog i privatnog duga nazvan PEPP, uveden sredinom marta, će biti povećan za dodatnih 500 milijardi evra da bi dostigao ukupno 1.850 milijardi evra i biće produžen najkraće do marta 2022. godine, umesto do juna 2021.

Drugi, stariji program, nazvan kvantitativno ublažavanje, zadržava se na sadašnjem nivou od 20 milijardi evra mesečno, bez određivanja krajnjeg datuma.

Centralna banka je objavila i da produžava velike i jeftine zajmove bankama do kraja iduće godine naspram krhkog rasta i slabe inflacije u evro zoni. Cilj je da se između juna i decembra 2021. pruži nova likvidnost bankama kojima je potrebna. Povoljni uslovi koje imaju banke za zajmove tokom leta produžene su do juna 2022, navela je institucija u saopštenju.

Referentna kamatna stopa koja služi za kratkoročno refinansiranje banaka zadržana je na nuli, na nivou gde se nalazi od 2016.

Mere su očekivane od kada je ECB objavila u oktobru da će “rekalibrirati” svoje instrumente da bi se suočila sa razvojem zdravstvene situacije i pretnjom novog pada privreda u evro zoni.

“Savet guvernera i dalje je spreman da prilagodi svoje instrumente, u zavisnosti od potrebe” naspram nesigurnosti koja je i dalje visoka oko dinamike pandemije i raspoređivanja vakcina, navela je institucija.

Predsednica ECB Kristin Lagard komentarisaće odluke pred novinarima kasnije danas i dati nove ekonomske projekcije do 2023, na osnovu kojih institucija zasniva svoje odluke.

Tags
Back to top button