Evo u kojoj zemlji šef ima pravo da otpusti radnika ako se ne vakciniše, a šta može u Srbiji – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Evo u kojoj zemlji šef ima pravo da otpusti radnika ako se ne vakciniše, a šta može u Srbiji

U Velikoj Britaniji je počela masovna vakcinacija stanovništva, nakon što su vlasti ove zemlje prve odobrile upotrebu vakcine. Zvanična dozvola zdravstvenih vlasti očekuje se u narednih nekoliko dana i u SAD, kako bi imunizacija počela što pre.

Ipak, još uvek nisu precizirani stavovi da li bi vakcinacija trebalo da bude obavezna, i za koje grupe stanovništva. Različita su mišljenja i državnih organa, ali i građana, što donosi dodatne glavobolje poslodavcima.

Konkretno, najveća dilema je kako postupiti ako se po ovom pitanju sudare stavovi zaposlenih i poslodavaca?

Advokat iz Dalasa, Rodži Dan kaže da neki njegovi klijenti, koji vode kompanije u domenu proizvodnje hrane i piće, teže ka tome da vakcina protiv kovida-19 postane obavezna, i ne žele da čuju “ne” od radnika. On čak dodaje da, prema zakonu koji je na snazi u SAD, poslodavac može da primora radnika da primi vakcinu, a ako on ne želi – ima pravo da mu da otkaz.

Prema rečima ovog stručnjaka za pravo, vakcina poslodavcima obećava povratak u neku normalnu formu, koja je preko potrebna ako preduzeća žele da povrate profit. Ipak, postoji nekoliko izuzetaka u ovom slučaju.

Tags
Back to top button