Istraživanje ECB: Kartice privlačnije u pandemiji – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEElektronsko bankarstvoEVROPSKE BANKEPlatne karticeSLIDERSVE VESTI

Istraživanje ECB: Kartice privlačnije u pandemiji

Potrošači u evrozoni više plaćaju karticama nego gotovinom od početka pandemije korona virusa i planiraju nastaviti s tom praksom, potaknuti boljim uslovima za elektroničko plaćanje, pokazalo je istraživanje Evropske centralne banke (ECB-a).

Pandemija je ubrzala postojeći, iako postupni, odmak od gotovine, a sve su popularniji novi načini beskontaktnog plaćanja karticama, telefonima, pa čak i satovima.

Oko 40-posto ispitanika u istraživanju ECB-a izjavilo je da od početka pandemije manje koriste gotovinu, a 87 posto njih namerava da zadrži tu naviku i nakon što pandemija završi.

Kao najčešći razlog promene navodi olakšano elektronsko plaćanje u maloprodaji, zbog straha od zaraze novčanicama.

Istraživanje je sprovedeno u poslednje dve nedelje jula, na uzorku od 17.779 ljudi u različitim delovima evrozone.

Ispitanike iz Španije i Portugala najviše brine da bi se virusom mogli zaraziti u kontaktu sa novčanicama, dok taj rizik najmanje brine one u Estoniji, Austriji i Sloveniji.

ECB je takođe objavila zasebno istraživanje koje je sprovedeno prošle godine a pokazuje da je 49 odsto ispitanika već tada preferiralo kartice i druge načine bezgotovinskog plaćanja, u odnosu na 43 odsto u 2016. godini.

Pristup gotovini u istom je razdoblju otežan. Samo 89 posto anketiranih ocenilo je gotovinu vrlo ili prilično dostupnom, u poređenju sa 94 posto u istraživanju sprovedenom tri godine ranije.

Gotovina se ujedno u evrozoni više ne prihvata univerzalno kao sredstvo plaćanja. Najmanje je prihvataju trgovci u Letoniji (93 posto), zatim u Estoniji, Belgiji i Finskoj (94 posto) i Francuskoj (95 posto).

Izvor: Seebiz.eu

Tags
Back to top button