Goldman Saks: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cene bakra – Bankar.rs
ANALIZEBANKESVE VESTI

Goldman Saks: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cene bakra

Analitičari Goldman Saksa predviđaju kako smo na početku dugoročnog trenda rasta cene bakra.Cene bakra u utorak su porasle na najviši nivo od 2013. godine, dostigavši 7.719 američkih dolara po toni nakon jače proizvodne aktivnosti od očekivane u Kini i Južnoj Koreji.

Metal je u međuvremenu beležio dobitak, s tromesečnim fjučersima na bakar na Londonskoj berzi metala koji su skočili do 7.626 dolara po toni.

Bakar, koji se koristi u mnogim industrijama, od električne energije do građevine, porastao je ove godine više od 22%, tempom koji je bio najbolji za njega od 2017. Cene su podstaknute prekidima u snadbevanju, nadama za “zelenim” ekonomskim podsticaima i brzim oporavkom Kine od korona krize.

“Bikovsko tržište bakra sada je u potpunosti u toku, a cene su porasle za 50% u odnosu na najniže nivoe 2020. godine, dostigavši najvišu razinu od 2017. godine”, rekli su analitičari Goldman Saksa.

“Ovaj trenutni nivo cena nije iracionalna aberacija, već je gledamo kao prvu deonicu strukturnog bikovskog tržišta bakra.”

Analitičari Goldmana povećali su svoju 12-mesečnu ciljanu cenu za bakar na 9.500 američkih dolara po metričkoj toni, u odnosu na prethodnu procenu od 7.500 američkih dolara.

Banka sa Vol Strita poručila je da sada očekuje održivu, višu prosečnu cenu za 2021. i 2022. Procenila je da će cene bakra u proseku iznositi oko 8.625 američkih dolara sledeće godine, pre nego što će se popeti na prosečnih 9.175 američkih dolara 2022. godine.

izvor: Seebiz.eu

Tags
Back to top button