Svetska banka smanjila projekcije rasta za Srbiju – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Svetska banka smanjila projekcije rasta za Srbiju

U Srbiji su ove godine drastično opala domaća ulaganja, a strane direktne investicije su u prva tri kvartala bile manje za polovinu u odnosu na isti period lane. Imajući u vidu takva kretanja, Svetska banka je smanjila prognozu privrednog rasta za Srbiju na tri do 3,5 odsto u narednoj godini. Prognoze su lošije za ceo svet, ali nadu daje privredni oporavak Kine koja pokreće globalnu industriju, kaže Lazar Šestović iz kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Svetska banka u najnovijoj projekciji za Srbiju očekuje da će rast u 2021. godini biti tri ili 3,5% odsto. Najveća neizvesnost u procenama privrednog oporavka odnosi se na nivo investicija u idućoj godini, kaže Lazar Šestović iz kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Šestović je na Beogradskom ekonomskom forumu upozorio da su ove godine u Srbiji značajno opale domaće privatne investicije, kao i strane direktne investicije za koje navodi da su u prva tri kvartala manje za 50 odsto u odnosu na isti period 2019. godine.

„Ako sudimo po tome, sledeća godina ne obećava mnogo i zato smo malo konzervativniji u projekciji privrednog rasta za 2021. što se tiče Srbije”, kaže Šestović.

Naveo je da je ove godine pad bio manji u Srbiji nego u drugim zemljama regiona, pa i sveta, pomenuvši veliki finansijski paket državne pomoći koji je dostigao skoro 13 odsto BDP-a.

„To je uporedivo sa onim što su davale mnogo bogatije zemlje OECD-a. U iznosu tih sredstava koja su odobrena daleko smo iznad zemalja u tranziciji koje su davale mnogo manje”, rekao je Šestović i naveo da je, na pirmer, iznos tog paketa pomoći u Rumuniji iznosio svega 2,5 odsto BDP-a.

Šestović je rekao da je Svetska banka nekoliko puta revidirala projekcije za čitav svet i pojedinačne zemlje zbog kovid krize.

Napomenuo je da se u predviđanjima za ekonomski oporavak u svetu sve vrti oko toga kada će se postići optimalni imunitet na korona virus, a da je najnovija procena da će do toga doći sredinom iduće godine.

„To znači da prva polovina godine može ponovo da bude problematična za ekonomski rast. U skladu sa tim, manje smo optimistični i pooštrili smo projekcije za 2021. za ceo svet“, objasnio je Šestović.

Prema najnovijoj projekciji Svetske banke, pad svetske privrede će iznositi 4,4 odsto, i to zbog problema u bogatijim, razvijenijim zemljama, za koje ističe da će imati veći pad u odnosu na zemlje u razvoju.

U istočnoj Evropi, u zemljama u tranziciji, očekuje se pad nešto veći od globalnog i procenjuje se da će iznositi 5,1 odsto, naveo je Šestović.

„Za razliku do letos, kada smo imali još gore procene dešavanja, sada se iskristalisala malo jasnija slika. Ukupno 28 zemalja od 190 država koje su članice Svetske banke ipak će imati rast”, rekao je Šestović.

Dodaje da će, prema poslednjim projekcijama, Kina imati privredni rast, što je dobra vest imajući u vidu da ova zemlja pokreće globalnu industrijsku proizvodnju. Šestović je podsetio da je prethodna projekcija rasta u 2021. u svetu koju je dala Svetska banka bila oko šest odsto, a da se sada govori o rastu od četiri ili pet odsto.

Izvor: Tanjug

Tags
Back to top button