Počinje 20. beogradski ekonomski forum – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Počinje 20. beogradski ekonomski forum

Ekonomski samit, koji je od ove godine preimenovan u 20. beogradski ekonomski forum, održava se danas i sutra u onlajn formatu, a na skupu će učestvovati predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i komesar za proširenje EU Oliver Varheji.

Grčka TGI Group International organizuje Forum kao nastavak tradicionalnog ekonomskog samita Srbije, a na konferenciji će biti otvorene aktuelne političke, geopolitičke i ekonomske teme u okolnostima pandemije kovid-19.

Forum će i ove godine, kako su saopštili organizatori, okupiti veliki broj govornika, panelista i učesnika iz regiona, a takođe i predstavnike međunarodne zajednice.

Premijerka Brnabić i Varheji će učestvovati u diskusiji na temu pristupanja Srbije EU, čime će otvoriti konferenciju. Najavljeno je i učešće predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačić, ministra za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i guvernera Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Očekuje se i obraćanje šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija i regionalne direktorke EBRD za zapadni Balkan Žužane Hargitai.

Konferencija predstavlja godišnji pregled političkog, ekonomskog i poslovnog razvoja, pružajući analizu uloge Srbije u regionu i platformu za komunikaciju između političkih, ekonomskih i poslovnih lidera u regionu jugoistočne Evrope.

Biće reči o uticaj kovid krize na Evropu, globalnom pomeranju centara moći i njihovom uticaju na jugoistočnu Evropu, prioritetima portugalskog predsedavanja u EU, faktorima stabilnosti u jugoistočnoj Evropi i energetskoj stabilnosti i saradnji u regionu jugoistočne Evrope.

Razgovaraće se i o reformama u bankarskom sektoru, borbi protiv nezaposlenosti, transformaciji zdravstva, inovacijama, digitalnoj transformaciji srpske privrede i preduzeća, kao i stranim direktnim investicijama u okolnostima pandemije.

Tags
Back to top button