Osnovan najveći trgovinski savez, Kina na dobitku – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Osnovan najveći trgovinski savez, Kina na dobitku

Petnaest azijsko-pacifičkih država osnovalo je najveći trgovinski savez na svetu, pod okriljem Kine i bez učešća SAD koje su, pod administracijom predsednika Donalda Trampa, napustile pregovore o sličnom udruživanju.

Potpisivanje Sveobuhvatnog regionalnog ekonomskog sporazuma (RCEP) na sastanku u Vijetnamu, u Hanoju, događa se tri godine nakon što je propao Transpacifički trgovinski sporazum (TTP) koji je bio jedna od većih zaostavština bivšeg predsdnika SAD Baraka Obame.

Njegov naslednik na toj funkciji Donald Tramp je 2017. godine, prvog dana mandata, izašao iz tog sporazuma koji bi, da je stupio na snagu, obuhvatio gotovo trećinu svetske trgovinske razmene.

RCEP bi mogao dodatno učvrstiti uticaj Kine u Aziji, dajući joj bolji položaj da oblikuje trgovinska pravila ovog dela sveta.

Sporazum je potpisalo 15 država, među kojima je 10 članica Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) kao što su Malezija, Filipini, Indonezija, Vijetnam, a tu su i Australija, Kina, Japan, Novi Zeland i Južna Koreja.

Dogovor je značajan jer su rivali, kao što su Kina, Japan i Južna Koreja, prvi put potpisali zajednički trgovinski sporazum. Indija se povukla iz dogovora prošle godine.

Sporazum je potpisan virtuelno, na sastanku ASEAN-a, a cilj ovih država je da se postepeno smanjuju carine a neke će se ukinuti odmah.

RCEP će obuhvatiti 30 odsto svetske ekonomije i isti procenat svetske populacije, odnosno obuhvatiće 2,2 milijarde potrošača, prenosi „Jutarnji list”.

Sporazum stupa na snagu kada ga ratifikuje dovoljan broj država, u roku od dve godine.

Tags
Back to top button