RBI: Uprkos uticaju COVID-19, konsolidovana dobit 599 miliona evra – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

RBI: Uprkos uticaju COVID-19, konsolidovana dobit 599 miliona evra

U prva tri kvartala 2020. godine, Raiffeisen Bank International (RBI) ostvarila je konsolidovanu dobit od 599 miliona evra.

Negativan uticaj recesije uzrokovane pandemijom COVID-19 na RBI prvenstveno se manifestovao u gubicima po osnovu rezervisanja za finansijska sredstva u iznosu od 497 miliona evra (rast od 417 miliona evra). Kao rezultat toga, konsolidovana dobit opala je za 276 miliona evra u odnosu na prethodnu godinu.

“Imajući u vidu veoma loše uslove, možemo biti zadovoljni rezultatima ostvarenim u prvih devet meseci”, izjavio je generalni direktor RBI, Johann Strobl. “Smanjenja kamatnih stopa kao i veliki pad ekonomske aktivnosti u fazama lockdown-a, a naročito devalvacija nekoliko valuta SIE, odrazili su se na našu zaradu. Stoga su stroga disciplina u trošenju te dosledna implementacija naše strategije digitalizacije od ključnog značaja.”

Opšti administrativni troškovi umanjeni su za 81 milion evra na godišnjoj osnovi i iznose 2.164 miliona evra. Koeficijent trošak/prihod opao je za 4,0 procentna poena na 54,6 procenata.

NPE koeficijent od 1,9 procenata je za 0,2 procenta manji nego na kraju prethodne godine, uglavnom zahvaljujući povećanom obimu kredita, dok su nekvalitetni krediti ostali manje-više nepromenjeni. Koeficijent pokrivenosti NPE poboljšan je za 2,8 procentnih poena na 63,8 procenata.

Koeficijent ukupnog kapitala (potpuno ispunjen) iznosi 17,8 procenata

Uključujući rezultat posmatranog perioda, zabeleženi su sledeći pokazatelji (potpuno ispunjen): Koeficijent CET 1 opao za 0,9 procentnih poena na 13,1 procenat, koeficijent tier 1 (umanjen za 0,3 procentna poena) u vrednosti od 15,1 procenat i koeficijent ukupnog kapitala (opao za 0,1 procentni poen) u vrednosti od 17,8 procenata.

Tags
Back to top button