Podrška Evropske investicione banke Zapadnom Balkanu – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

Podrška Evropske investicione banke Zapadnom Balkanu

Evropska investiciona banka (EIB) pozdravila je spremnost lidera zemalja Zapadnog Balkana da pristupe realizaciji Ekonomsko-investicionog plana Evropske komisije i najavila povećanje investicija u privatni sektor i nove finansijske instrumente za njegov razvoj u okviru novog garancijskog instrumenta EU za Zapadni Balkan, saopšteno je danas iz EIB.

U okviru tog plana prioritet će biti investicije u oblastima infrastrukture, kao i projekti koji omogućavaju zelenu i digitalnu tranziciju regiona ka inkluzivnim i održivim modelima ekonomije zasnovanih na znanju.

Predsednik Evropske investicione banke Verner Hojer izrazio je spremnost Banke Evropske unije da svojim investicijama direktno podrži sprovođenje tih planova, a grupa Evropske investicione banke, koja u svom sastavu pored EIB ima i Evropski investicioni fond (EIF), povećaće investicije u privatni sektor i omogućiti nove finansijske instrumente za njegov razvoj u okviru novog garancijskog instrumenta EU za Zapadni Balkan, navedeno je u saopštenju.

Osim EIB grupe i ostali učesnici Samitu u Sofiji spremni su da podrže realizaciju Zelene agende i pomognu stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu.

Istovremeno, EIB će, kao klimatska banka EU, obezbediti finansijsku i tehničku podršku za investicije koje doprinose zelenoj tranziciji regiona, uključujući postepenu diversifikaciju energetskog sektora uvođenjem obnovljivih i održivih izvora energije kako bi region postepeno smanjio emisije ugljendioksida. Ta inicijativa ima za cilj da pomogne Evropi da do 2050. godine postane prvi klimatski neutralni kontinent u skladu sa planovima iz „Zelenog dogovora“ Evropske komisije.

Naglašano je i da će EIB pojačati investicije i u projekte koji omogućavaju digitalnu transformaciju Zapadnog Balkana.

Uvođenje „pametnih“, digitalnih tehnologija doprineće održivom i inkluzivnom rastu ekonomija u regionu. Investicije u digitalizaciju ubrzaće oporavak i razvoj privatnog sektora, poboljšati efikasnost i sposobnost javne administracije da funkcioniše čak i u izazovima poput pandemije KOVIDA-19.

Izgradnja bolje energetske, digitalne i transportne mreže koje je EIB spremna da podrži pozitivno će uticati na razvoj regionalne ekonomije kroz efikasniju trgovinsku razmenu, povećanu konkurentnost preduzeća i otvaranje novih radnih mesta, anvedeno je u saoptšenju EIP posle samita lidera Zapadnog Balkana u Sofiji.

Tags
Back to top button