Turističkim agencijama 150 miliona dinara za subvencije – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Turističkim agencijama 150 miliona dinara za subvencije

Usvajanjem predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu odobreno je 150 miliona dinara za subvencije premija polisa osiguranja turističkim agencijama.

Prema rečima ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić, cilj ove mere jeste da se pomogne agencijama, a posebno manjim organizatorima putovanja, koji su najviše ugroženi tokom krize.

U saopštenju Ministarstva turizma se navodi da je ministarka podsetila da su većini turističkih agencija istekle obavezne polise osiguranja, što ih je dovelo u situaciju da izgube licence za rad, a epidemiološka situacija je dodatni faktor rizika koji osiguravajuće kuće uzimaju u obzir prilikom ugovaranja novih polisa.

“Sistem garancije putovanja je svakako neophodan da bi putnici bili zaštićeni, ali je u otežanim uslovima za rad agencijama, posebno manjim, predstavljao veliki izdatak koji će subvencijama biti umanjen”, objasnila je ona.

Navela je i da je Vlada Srbije u prethodnom periodu donela niz mera za pomoć turizmu. U martu je usvojila Uredbu o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje, koje je otkazano ili nije realizovano zbog kovida.

Takođe su omogućeni povoljni krediti za likvidnost i obrtna sredstva iz posebnog programa Fonda za razvoj za mala i srednja preduzeća a programom bespovratne podrške pomoglo se hotelijerima iz 68 mesta Srbije.

 

Tags
Back to top button