Goldman Saks više nije tako optimističan prema evru – Bankar.rs
ANALIZEBANKEFOREXSVE VESTI

Goldman Saks više nije tako optimističan prema evru

Analitičari Goldman Saksa više baš i nisu optimistični u kontekstu evropske valute. Goldman Saks izbacio je evro sa svog popisa glavnih valuta koje bi trebalo da rastu u odnosu na dolar nakon američkih izbora.

Div sa Vol strita početkom oktobra preporučio je niz kratkih pozicija za dolar prema valutama G-10, upozoravajući da su rizici koji proizlaze iz ispitivanja vakcine i američkih izbora prekomerno smanjeni za dolar.

Međutim, Francuska i Nemačka najavile su prošle nedelje nove mere zaključavanja, a Evropska centralna banka (ECB) snažno je nagovestila da će dodatno ublažiti monetarnu politiku u decembru, komplikujući izglede za zajedničku valutu.

“S jedne strane, scenario ‘plavog talasa’ u američkim izborima i potvrdi vakcne (očekuje se u novembru) verovatno će podstaći svu cikličnu imovinu, uključujući evro”, napisao je u belešci Zach Pandl, rukovodilac Global FX-a, kamatnih stopa i EM strategije Goldman Saksa.

„Sa druge strane, kratkoročni rast BDP-a evrozone mogao bi značajno podbaciti u odnosu na druge regije, a očekivali bismo da će tržišta delom poskupeti smanjenjem stope depozita, čak i ako Upravno veće ‘rekalibrira’ druge instrumente. ”

Goldman je stoga uklonio evro iz korpe valuta G-10 koje bi trebalo da rastu u odnosu na dolar, ostavivši duge pozicije u kanadskom i australijskom dolaru. Kratko trgovanje valutama uključuje posuđivanje valute i njenu prodaju po trenutnom tržišnom kursu, sa ciljem otkupa po nižoj ceni, u osnovi kladeći se da će valuta depresirati.

Tags
Back to top button