Vlasnik Luj Vitona za sedam dana uvećao svoje bogatstvo za osam milijardi dolara – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJELICNE FINANSIJESVE VESTI

Vlasnik Luj Vitona za sedam dana uvećao svoje bogatstvo za osam milijardi dolara

Bernar Arno, šef francuskog koncerna za proizvodnju luksuzne robe Luj Viton Moe Henesi (LVMH), povećao je prošle nedelje svoje bogatstvo za osam milijardi dolara, na talasu porasta cene deonica, procenjuje magazin Forbs.

Pandemija koronavirusa opustošila je svetsko tržište luksuzne robe, ali prošle nedelje konglomerat Luj Viton je objavio znake oporavka u toj delatnosti, te je u periodu od 15. do 22. oktobra vrednost deonica koncerna porasla za šest posto.

Rezultat je povećanje Arnoovog bogatstva za osam milijardi dolara, na ukupno 122 milijarde. Forbs napominje kako te promene ne znače da se stanje u kompaniji promenilo na bolje.

Naime, Luj Viton koji je vlasnik brendova kao što su Bvlgari, Guerlian i Dom Perignon, saopštio je da pad dobiti iznosi 21 posto u prvih devet meseci ove godine.

Prihod od prodaje kozmetike, pića, nakita i maloprodaje u trećem tromesečju bio je manji nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Međutim, dobit od prodaje kožne galanterije i odeće porasla je za 12 posto, velikim delom zahvaljujući snažnoj prodaji iz kuća Luj Viton i Dior.

Među drugim firmama koje se bave luksuznom robom, proizvođač torbi Birkin i francuska modna kuća Hermes ostvarili su rast dobiti od sedam posto u trećem tromesečju.

Iako je prodaja u Americi i Evropi dramatično opala, prodaja u Aziji porasla je za gotovo 21 posto, jer zemlje koje su uspešno uspele kontrolisati širenje koronavirusa postižu značajan ekonomski oporavak, piše Forbs.

Izvor: Poslovni dnevnik

Tags
Back to top button