Tržište osiguranja u Srbiji beleži blagi rast – Bankar.rs
ANALIZEOSIGURANJESLIDERSVE VESTI

Tržište osiguranja u Srbiji beleži blagi rast

I pored pandemije korona virusa , tržište osiguranja u Srbiji, prema zvaničnim podacima iz drugog kvartala ove godine, beleži blagi rast., čime je nastavljena višegodišnja tendencija sporog, ali konstantnog oporavka tržišta, izjavio je za Biznis.rs generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović.

On ističe da je ukupna premija u odnosu na prvu polovinu 2019. godine, uvećana za četiri odsto što se može oceniti kao uspeh, s obzirom na prisutnu pandemiju virusa Covid-19.

Jovanović naglašava da je struktura premije slična kao u istom prošlogodišnjem periodu, ali treba naglasiti da je najveći rast, pojedinačno, ostvarilo dobrovoljno zdravstveno osiguranje (21,8 odsto) čime je učešće te vrste premije u ukupnoj premiji poraslo sa 5,2 na 6,1 odsto u drugom kvartalu ove godine.

Blagi pad beleži se u sektoru životnih osiguranja, čije je učešće u prvoj polovini ove u odnosu na prvu polovinu prošle godine smanjeno sa 21,7 na 21,6 odsto, kao i kod obaveznog osiguranja od autoodgovornosti, navode u Udruženju osiguravača Srbije.

Tags
Back to top button