Srbija uvećala zlatne rezerve za 10 tona za godinu dana – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Srbija uvećala zlatne rezerve za 10 tona za godinu dana

Srbija je za godinu dana uvećala zlatne rezerve za više od 10 tona, i trenutno ima 32 tone zlata.

Kako navodi TV Prva, cena zlata je u poslednjih godinu dana skočila čak 30 odsto i doseže skoro 2.000 dolara za uncu.

Devizne rezerve Srbije iznose 13 milijardi evra, a zlato u tome učestvuje sa 1,6 milijardi. To je tačno 2.500 poluga od kojih je svaka teška dva i po kilograma, navodi TV Prva.

„To vam daje sigurnost. Zlato je, u uslovima kada se situacija sa kursevima naglo menja i imate negativne posledice epidemije i deficite u mnogim zemljama, postalo ono za šta građani i investitori veruju da je sigurno”, kaže ministar finansija Siniša Mali.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je za Prvu da je Srbija svesno kupovala zlato.

„Vrlo svesno smo kupovali zlato, zato što ono što imate u hartijama, i u stranoj valuti, to nije nosilo ne samo pozitivnu kamatu, nego je koštalo imati novac. Živimo u vreme kada novac troši, a ne zarađuje”, kazala je ona, prenosi Tanjug.

Prema njenim rečima, kupovina zlata značila je da ga vi smestite u svoj trezor i da imate nešto sigurno, čemu raste cena.

U Srbiji gram košta 8.700 dinara, a razlog za rekordne cene zlata leži u pandemiji, kaže broker Nenad Gujančić.

Posle Srbije u regionu najviše zlata ima Severna Makedonija skoro sedam tona, Slovenija tri, BiH skoro kao i Slovenija, Crna Gora ima založenu tonu za uzete kredite, a Hrvatska navodno ima „ništicu”, jer je svo zlato prodala.

Amerikanci imaju najviše zlata, 8.407 tona i Nemci sa nešto više od 3.400 tona, pa Italijani, Francuzi, Rusi i Kinezi.

Kako TV Prva navodi, raspadom SFRJ u trezoru je navodno ostalo 45 tona zlata koje je sukcesijom podeljeno među republikama bivše Jugoslavije.

Pet tona je poslato 2001. na doradu pa je prodato a šta se sa tim novcem desilo niko do danas nije otkrio.

Prva podseća da izreku „nije sve u parama, ima nešto i u zlatnim polugama” koja se u vremenima obeleženim pandemijom pokazala kao neminovnost.

Tags
Back to top button