EBRD i EU: Novih 10 miliona evra kredita za firme u Srbiji – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIBANKEEVROPSKE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

EBRD i EU: Novih 10 miliona evra kredita za firme u Srbiji

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i EU proširuju svoju podršku za mala i srednja preduzeća u Srbiji novom kreditnom linijom od 10 miliona evra za jačanje njihove konkurentnosti.

EBRD i EU su naveli da će nova kreditna linija podržati preduzeća tokom i nakon pandemije koronavirusa.

Investicija će, kako je saopšteno, pomoći malim i srednjim preduzećima u Srbiji da ulažu u unapređivanje svoje opreme i procesa proizvodnje do EU standarda, posebno kada je reč o kvalitetu i bezbednosti, zaštiti okoline, kao i zdravlja i bezbednosti radnika.

Kredit je deo šireg EBRD/EU programa za unapređivanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća širom Zapadnog Balkana.

Dok EBRD i njeni finansijski partneri pomažu privrednicima da finansiraju modernije procese proizvodnje, EU pruža sredstva za identifikovanje najpogodnije opreme i procesa, kao i podsticajne isplate za uspešno završene projekte.

U Srbiji se program ostvaruje u saradnji sa Ministarstvom privrede.

Direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan Žužana Hargitai kaže da je EBRD izuzetno posvećen pružanju podrške preduzećima i ekonomiji u Srbiji tokom ovih izazovnih vremena i da će nov finansijski paket izgraditi konkurentnije kompanije, doneće kvalitetnije proizvode na lokalno tržište i otvoriće nove prekogranične mogućnosti trgovine za lokalna mala i srednja preduzeca.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da EU donira srpskim malim i srednjim preduzećima do 15 odsto od ukupnog iznosa zajma.

“Pokrenuta je nova kreditna linija od 10 miliona evra kako bi srpska preduzeća učinila otpornijim i konkurentnijim na regionalnom i globalnom tržištu”, rekao je Fabrici.

Ministar privrede Goran Knežević kaže da je na predlog Ministarstva privrede, EU iz pretpristupnih (IPA) fondova odobrila dodatnih 10 miliona evra za Program za podsticanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Srbiji, koji se već realizuje u regionu.

“Veoma nam je drago da, u novonastaloj situaciji izazvanoj pandemijom kovida-19, još jedna finansijska institucija pristupa Programu, koji će ohrabriti privrednike da nastave sa investicijama u savremenu opremu koja je u skladu sa EU standardima i na taj način postanu konkurentniji”, rekao je Knežević.

Ova pomoć će, napominje, značiti više novca za mala i srednja preduzeća, što će doprineti boljem životnom standardu građana.

Tags
Back to top button