Uniqa dovršila preuzimanje poslovanja AXA-e – Bankar.rs
OsiguranjeSLIDERSVE VESTI

Uniqa dovršila preuzimanje poslovanja AXA-e

Francuska osiguravajuća kuća AXA dovršila je prodaju svojih poslova životnog osgiuranja i štednje, imovine i nezgoda, te penzija u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj austrijskoj UNIQA osiguravajućoj grupi za ukupnu novčanu naknadu od milijardu evra.

“Očekuje se da će završetak transakcije rezultirati pozitivnim učinkom od +2 poena na odnos Solventnosti II AXA Grupe u četvrtom kvartalu 2020.”, navela je francuska osiguravajuća kuća u izjavi.

Za UNIQA Insurance Group ovo je najveća akvizicija u istoriji grupacije i najveća akvizicija do sada u austrijskoj industriji osiguranja u regiji CEE. Nakon što su izdata sva potrebna odobrenja, transakcija je formalno dovršena.

“Uprkos izazovnoj situaciji i važećim ograničenjima putovanja, zatvaranje je provedeno u roku od osam mjeseci”, saopšteno je.

Ovom akvizicijom UNIQA jača svoju tržišnu poziciju na visoko konkurentnim tržištima rasta u Srednjoj i Istočnoj Evropi. Ne samo u Poljskoj, već i u Češkoj i Slovačkoj, UNIQA Grupa sada zauzima prvih pet mjesta i time održivo povećava svoje tržište i prisutnost brenda u cijeloj regiji CEE.
Pet miliona novih kupaca s premijom od 800 miliona evra povećalo je bazu kupaca UNIQA Grupe na više od 15 miliona.

AXA Group proteklih godina odlučila je da proda svoje poslovanje Vienna Insurance Group u Mađarskoj (2015.), Srbiji (2016.) i Rumuniji (2017.). Istovremeno su azerbejdžanski poslovi prodani Elkhanu GARIBLI (2018), dok je ukrajinske podružnice AXA-e stekao FAIRFAX Financial Holdings 2019.

Tags
Back to top button