UBS ne očekuje rast nenaplativih kredita u zemlji – Bankar.rs
ANALIZEBANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

UBS ne očekuje rast nenaplativih kredita u zemlji

Bankarsko tržište u Srbiji je stabilno, likvidno i kapitalizovano i ne očekujem porast nenaplativih kredita, kaže sekretar Udruženja banaka Vladimir Vasić.

On je to izjavio povodom upozorenja Bundesbanke da su sada banke na udaru krize izazvane koronavirusom.

Vasić je za Tanjug rekao da je država izdvojila značajan iznos sredstava da bi se predupredila finansijska kriza zbog kovida 19 koji je poremetio ceo svet.

“Brzina nalaženja vakcine bitno će uticati na dalja očekivanja. Za sada je bankarsko tržište stabilno, likvidno i kapitalizovano. Pratimo razvoj situacije”, navodi Vasić upitan o upozorenjima Bundesbanke.

Naveo je da je i Narodna banka Srbije, kao i sve druge centralne banke, preduzela mere kako bi se izbegao udar na banke i kako bi se usporio pad privredne aktivnosti.

“Siguran sam da sve mere utiču na to da, i ako bude porasta nenaplativih kredita, taj rast bude mali”, rekao je Vasić.

Naveo je da je nivo nenaplativih kredita 2015. godine bio veći od 20 odsto, a da poslednji podaci pokazuju da je trenutno 3,5 ili 3,6 odsto što je, kaže, jako nisko.

“U toj oblasti smo vodeći u regionu. Svuda je nivo nenaplativih kredita između 10 i 15 odsto. Ako i bude porasta nenaplativih kredita, on će biti jako mali. Sve mere koje su preduzete imaju za cilj da spreče rast nenaplativih kredita”, rekao je Vasić.

Objasnio je da će iduće godine u junu biti poznato koliko će iznositi porast nivoa nenaplativih kredita, kada ističe garantna šema i napomenuo da je siguran da neće biti nekog velikog porasta nenaplativih kredita zbog krize izazvane epidemijom koronavirusa. Vasić kaže da se beleži rast kreditne aktivnosti stanovništva u proseku izmedju sedam i osam odsto, a privrede oko 10 odsto.

“Uzimaju se krediti, što je dobro za privredu. Dva moratorijum na otplatu kredita, garantna šema države koja podrazumeva pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima, sve su to elementi koji daju stabilnost finansijskom sektoru”, kaže Vasić.

Naveo je da je da već godinu i po dana dve do tri banke u Srbiji nude mogućnost otvaranja računa i dobijanja manjeg kredita “na daljinu”, a da su dve do tri u postupku dobijanja saglasnosti NBS za otpočinjanje tog postupka.

“Niko od država sa prostora nekadašnje Jugoslavije nema tu funkcionalnost do nas”, rekao je Vasić i naveo da je u poslednjih nekoliko meseci više urađeno u procesu digitalizacije bankarskog sektora nego za poslednje dve, tri godine. Kaže da je bankarski sektor u vanrednom stanju dokazao da može da radi na daljinu, da su se klijenti digitalno opismenili i počeli da više koriste mobilno i elektronsko bankarstvo.

“Kad smo imali vanredno stanje i nemogućnost da odlazimo u eksproziture više od 350 klijenata je dobilo kredit na daljinu i otvorilo račun na daljinu”, kaže Vasić.

Napomenuo je da je ne samo e-bankarstvo doživelo pravi bum, nego i onlajn kupovina. Naveo je podatak da je u nekim kompanijama prodaja skočila i 500 odsto, a da iza svake “kupovine iz fotelje”, odnosno digitalnog servisa, stoji banka.

Vasić je rekao i da je najveći broj banaka uključen u IPS QR sistem plaćanja koji kilkjnetima omogućava da brže izvrše obaveze. “Ljudi počinju da shvataju prednosti takvog plaćanja koje je sadašnjost i budućnost”, poručio je Vasić.

Tags
Back to top button