Centralne banke i vlade sprečile katastrofu u ekonomiji – Bankar.rs
ANALIZEBANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Centralne banke i vlade sprečile katastrofu u ekonomiji

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard izjavila je danas da su politike koje su centralne banke i vlade širom sveta preduzele u vreme krize izazvane pandemijom korona virusa, sprečile “katastrofalnu depresiju”.

Lagard je rekla da su preduzete mere “apsorbovale šok” koji je pandemija korona virusa izazvala u ekonomiji.

“Potrebno je da mere podrške ostanu na snazi koliko god je potrebno da se izbegne urušavanje privrede i povećanje nejednakosti. Međutim, moramo prepoznati stalne promene koje se događaju i, da bismo iz njih izvukli najviše što možemo, počnemo već sada da transformišemo ekonomiju”, rekla je Lagard na jednom ekonomskom forumu, a prenosi B92.

Ona je naglasila da mere fiskalne politike moraju da ostanu na snazi.

“U suprotnom, rizikujemo histeriju na tržištu rada, bespotrebni gubitak održivih biznisa i povećanje nejednakosti”, upozorila je predsednica Evropske centralne banke.

Ona je istakla da ekonomski oporavak evrozone ostaje nesiguran zbog novih talasa infekcije Kovidom-19, koji mogu izazvati uvođenje strožih mera socijalnog distanciranja.

Kako je navela, sektori poput ugostiteljstva, prehrane i transporta mogli bi biti ugroženi, a u zoni evra, podvukla je, ti sektori su stvorili skoro jednu petinu radnih mesta od 2013. godine.

“Dakle, ne samo što moramo zaštititi postojeće poslove, već moramo stvoriti i nove, koji odražavaju nove obrasce tražnje nakon pandemije”, poručila je Lagard.

Tags
Back to top button