ECB će sredinom oktobra testirati digitalni evro – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEFOREXKRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

ECB će sredinom oktobra testirati digitalni evro

Evropska centralna banka (ECB) razmišlja o uvođenju digitalnog evra i planira da testira ideju pilot-projektom koji počinje sredinom oktobra.

“Evropljani se sve više okreću digitalnom trošenju, štednji i ulaganjima”, objavila je u petak predsednica ECB-a Christine Lagarde.

“Naša je uloga da osiguramo poverenje u novac. To znači ispitati odgovara li evro digitalnom dobu. Morali bismo biti spremni da lansiramo digitalni evro, bude li to potrebno”, rekla je direktorica centralne monetarne institucije evrozone.

Prema ECB-ovom planu, digitalni evro bio bi sličan bitcoinu, ali bi za razliku od drugih kriptovaluta bio pod nadzorom centralne banke.

Digitalne valute koriste tehnologiju blockchaina, odnosno velikih datoteka sa podacima o transakcijama. I digitalni evro temeljio bi se na toj tehnologiji, a koristio bi se u internet transakcijama.

Digitalna varijanta zajedničke evropske valute bila bi dostupna svim građanima i kompanijama u evrozoni, navode u ECB-u, dodajući da bi bio “nalik novčanicama, ali u digitalnom obliku”.

ECB ga je zamislio kao dopunu gotovini, a ne kao zamenu.

U planu su razgovori o toj ideji sa građanima, akademicima, finansijskim sektorom i vladama kako bi se procenile njihove potrebe.

Javno savetovanje i probna faza započeće 12. oktobra, najavio je ECB.

Tags
Back to top button