JP Morgan plaća 920 miliona dolara da izbegne tužbu – Bankar.rs
BANKESVE VESTI

JP Morgan plaća 920 miliona dolara da izbegne tužbu

Američka investiciona banka JP Morgan Čejs objavila je da će prema dogovoru sa Ministarstvom pravosuđa platiti oko 920 miliona dolara za povlačenje tužbi za nezakonitu trgovinu plemenitim metalima i obveznicama.

Zaposleni JPMorgana u Njujorku, Londonu i Singapuru nezakonito su trgovali terminskim ugovorima za kupovinu zlata, srebra, platine i paladijuma, skupljajući narudžbe s namerom da ih otkažu pre realizacije, objavilo je američko Ministarstvo pravosuđa.

“Ponašanje pojedinaca na koje se odnose ove odluke neprihvatljivo je i oni više ne rade u našoj kompaniji”, naveo je u saopštenju potpredsednik JPMorgana Daniel Pinto.

U nezakonitoj trgovini metalima od oko 2008. do 2016. učestvovalo je 10 bivših trgovaca, stoji u sporazumu o nagodbi koji je u ime JPMorgana potpisala njegova glavna advokatica Stejsi Fridman.

Pet nekadašnjih zaposlenih učestvovalo je i u nezakonitoj trgovini obveznicama, navodi se u sporazumu.

“Gotovo deset godina značajan broj trgovaca i službenika u sekotur prodaje JPMorgana otvoreno je zanemarivao američke zakone koji štite od nezakonitih aktivnosti na tržištu”, saopštio je pomoćnik direktora njujorške kancelarije FBI.

Izvor: Index

Tags
Back to top button