Srbija napredovala na najnovijoj listi Indeksa ekonomskih sloboda – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Srbija napredovala na najnovijoj listi Indeksa ekonomskih sloboda

Srbija je napredovala na najnovijoj listi Indeksa ekonomskih sloboda za deset mesta i sada zauzima 74. mesto u poređenju sa 84. mestom prošle godine, navedeno je u saopštenju.

Skor Srbije ove godine je 7,05, što je nešto niže od svetskog proseka, i to predstavlja mali napredak u odnosu na prošlu godinu, pre svega zbog nešto boljih rezultata u segmentu Zdrav novac, kao i u oblasti Pravni sistem i imovinska prava.

Srbija je kao i u prethodnim izdanjima Indeksa ekonomskih sloboda loše ocenjena u oblasti vladavine prava, a posebno su loše ocenjeni nezavisnost sudstva, nepristrasnost u sudskom postupku, te poštovanje imovinskih prava i izvršenje ugovora usled sporih i skupih sudskih procedura.

Hong Kong i Singapur se nalaze na vrhu i ovogodišnjeg Indeksa, a prate ih redom Novi Zeland, Švajcarska, Australija, Sjedinjene Američke Države, Mauricijus, Gruzija, Kanada i Irska.

Najlošije rangirane zemlje su Venecuela, Sudan, Libija, Angola, Iran, Alžir, Kongo, Zimbabve, DR Kongo i Centralnoafrička Republika.

Na ovoj rang listi Velika Britanija je na 13. mestu, Nemačka je na 21. mestu, Francuska je 57, Rusija je na 89. a Kina na 124. mestu.

Od zemalja okruženja najbolje je plasirana Rumunija na 23. mestu, slede Bugarska koja je 32, Hrvatska je na 61. mestu, a odmah iza nje je Slovenija. Severna Makedonija je na 71. mestu, a Crna Gora je 80-ta, dok je BIH dva mesta iza nje.

Indeks ekonomskih sloboda u svetu (Economic Freedom in the World) objavljuje Frejzer institut iz Kanade.

Tags
Back to top button