Goldman Saks zbog pljačke državnog fonda Malezije pristala da plati četiri milijarde dolara odštete – Bankar.rs
ANALIZEBANKESVE VESTI

Goldman Saks zbog pljačke državnog fonda Malezije pristala da plati četiri milijarde dolara odštete

Goldman Saks neće se suočiti sa krivičnom prijavom zbog svoje navodne uloge u krađi milijardi dolara iz malezijskog vladinog investicionog fonda, 1MDB, nakon što je banka sa Vol strita pristala da plati 4 milijarde dolara odštete.

Banka i njene jedinice oslobođene su svih optužbi koje je podnela Malezija, objavio je u petak sudija Višeg suda Mohamed Zaini Mazlan, a citirali su ga državni mediji.

Optužbe su povučene nakon što su dve strane postigle dogovor o nagodbi nakon dugotrajnih razgovora prošlog meseca. Prema uslovima sporazuma, koji omogućava Vol strit banci da se izvuče iz jednog od najgorih skandala u svojoj istoriji, Goldman Saks pristala je na gotovinsku isplatu Maleziji od 2,5 milijarde dolara i garanciju da će vratiti najmanje 1,4 milijarde dolara imovine stečene prisvajanjem sredstava iz državnog vrednosnog fonda 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Prošle nedelje banka je izvršila isplatu obećanih 2,5 milijardi dolara.

Fond je 2009. godine osnovao Najib Razak, tadašnji premijer, koji je osuđen na 12 godina zatvora nakon što je osuđen po svim optužbama vezanim za 1MDB. Goldman Saks je bila glavni bankar fonda i pomogla mu je da prikupi 6,5 milijardi dolara prodajom obveznica. Međutim, veliki deo sredstava tokom procesa su proneverili vladini službenici i dva Goldman bankara, dok je banka bila optužena za prikrivanje pljačke državnog vrednosnog fonda.

Novcem izvučenim iz državne kase kupovano je sve, od umetničkih dela i nakita do nekretnina i superjahti, prenosi Logicno.com.

Najnoviji razvoj u slučaju 1MDB u Maleziji ne oslobađa Goldman Saks krivičnog gonjenja povezanog sa sagom 1MDB u drugim zemljama. Trenutno se pregovara o osiguranju sporazuma sa američkim Ministarstvom pravde. Ranije je objavljeno da će banka platiti višemilijardsku novčanu kaznu i izjasniti se krivom za kršenje američkih zakona o podmićivanju u mogućem poravnanju.

Tags
Back to top button