Kredi Svis banka pod istragom zbog špijunske afere – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

Kredi Svis banka pod istragom zbog špijunske afere

Švajcarska agencija za finansijski nadzor (FINMA) pokrenula je izvršni postupak protiv banke Kredi Svis.

Postupak je pokrenut zbog afere špijuniranja zaposlenih koja je dovela do smene bivšeg glavnog izvršnog direktora Tiđanea Tijama.

Potezom FINMA se pojačava pritisak regulatora na Kredi Svis i prati se okončanje postupka nezavisnog revizora koji preispituje način korporativnog upravljanja bankom i korišćenje elektronske komunikacije s ciljem uhođenja bivših zaposlenih, navodi Rojters.

FINMA je saopštila danas da će se usredsrediti na indicije o kršenju zakona o nadzoru, a posebno na to kako su te aktivnosti dokumentovane i kontrolisane.

Kredi Svis je poručio da će sarađivati s nadležnim organima “kako bi obezbedio celovit i ekspeditivan zaključak revizije o ovom slučaju”.

Ovaj skandal je izbio prošle godine kada je objavljena vest da je Kredi Svis uhodio bivšeg šefa sektora za upravljanje finansijskom imovinom bogatih klijenata, Ikbala Kana, koji je otišao u rivalsku banku UBS, kao i bivšeg šefa ljudskih resursa Petera Gerkea.

Zaključak interne istrage sprovedene u Kredi Svisu je da Tijam nije znao za špijuniranje, već da je za to odgovoran glavni operativni direktor Pjer-Olivije Bue, dugogodišnji Tijamov čovek od poverenja. On je krajem prošle godine otpušten i nije javno komentarisao skandal. Tijam je u februaru dao ostavku na mesto glavnog izvršnog direktora Kredi Svisa, a na toj funkciji ga je zamenio Tomas Gotštajn, veteran u toj banci.

Tags
Back to top button