Država će pomoći Er Srbiji da izmiri dugove – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Država će pomoći Er Srbiji da izmiri dugove

Er Srbija je kompanija od nacionalog interesa i država će joj pomoći da izmiri dugove, izjavio je u intervjuu za “Politiku“ ministar finansija Siniša Mali, prenosi Danas.

Mali je rekao da su sve aviokompanije u svetu u veoma teškoj situaciji i podsetio da je Evropska unija donela nova pravila koja se odnose na državnu pomoć, a koja su značajno relaksirana u odnosu na postojeća i omogućavaju da država pomogne u pogledu likvidnosti privrede, kao i preduzećima kod kojih je teškoće u poslovanju izazvala pandemija.

„U toku su pregovori sa poveriocima čije detalje ne mogu da iznosim, ali ono što mogu da kažem je da ćemo sigurno pomoći Er Srbiji. Zajedno sa partnerima iz Etihada radimo na rešavanju problema“, rekao je Mali odgovarajući na pitanje ko će platiti kredit Er Srbije od 56,5 miliona dolara koji stiže na naplatu u septembru, nakon što je kompanija obavestila kreditora da ne može da izmiri dug.

Ministar finansija je ukazao i da jednokratno povećanje deficita i javnog duga tokom ove godine ne dovodi u pitanje održivost javnih finansija, a doprinosi manjem padu BDP i ubrzanom ekonomskom oporavku. .

Ministar finansija je rekao da je veliki paket ekonomske pomoći privredi finansiran i izdavanjem državnih obveznica u iznosu od dve milijarde evra, koje su listirane na Londonskoj berzi, a dospevaju na naplatu 2027.

Tags
Back to top button